Ben jij de gelukkige eigenaar van een stoomoven? Dan is dit echt een gerechtje dat je eens moet maken. De combinatie van kruidige wortel met geiten- of kruidenkaas is heerlijk. Het gerecht is makkelijk voor te bereiden als je gasten te eten krijgt. Vorig jaar maakte ik het met kerstmis maar het is natuurlijk niet voorbehouden aan de feestdagen!
Voorgerecht voor 6 personen:
Voor crème brûlée:
- 500 g wortelen
- 1 dl verse room
- 1 ei
- ½koffielepel 5 spices (5-kruiden) poeder
- ½ koffielepel hot currypoeder
- 1 mespuntje kardemompoeder
Voor de kaascrème:
- ½ dl verse room
- 100 g zachte geitenkaas (of gorgonzola of kruidenkaas á la Boursin)
- 1 flinke lepel geraspte Parmezaanse of andere kaas
En verder nodig: kleine blender of staafmixer
- Maak de wortels schoon en snijd ze in kleine stukjes.
- Stoom ze ongeveer 20 minuten of tot ze gaar zijn.
- Voeg als de wortels gaar zijn de verse room, het ei, de kruiden en wat peper en zout toe en doe in de kleine blender (of haal er de staafmixer door) tot je een homogene crème krijgt.
- Giet de crème in kleine vormpjes of in hittebestendige glaasjes.
- Dek ze goed af met hittebestendig folie en plaats 20 minuten in een stoomoven op 90-95 graden.
- Laat afkoelen tot het lauw is.
- Giet ondertussen de room in een steelpan en warm op.
- Voeg de geitenkaas en de Parmezaanse kaas toe en meng met een spatel/garde tot alle kaas gesmolten is.
- Proef en breng eventueel verder op smaak met peper en zout en laat het mengsel lauw worden.
- Giet een laagje (geiten)kaas crème over de crème brûlée en laat verder iets afkoelen.
- Garneer eventueel met een stukje Tortas de Aceite (zoete Spaanse anijscracker), een gefrituurd wortelschijfje of wat (kant en klare) groente-chips.
Ingrediënten
Voorgerecht voor 6 personen:
Voor crème brûlée:
- 500 g wortelen
- 1 dl verse room
- 1 ei
- ½koffielepel 5 spices (5-kruiden) poeder
- ½ koffielepel hot currypoeder
- 1 mespuntje kardemompoeder
Voor de kaascrème:
- ½ dl verse room
- 100 g zachte geitenkaas (of gorgonzola of kruidenkaas á la Boursin)
- 1 flinke lepel geraspte Parmezaanse of andere kaas
En verder nodig: kleine blender of staafmixer
Bereiding en afwerking
- Maak de wortels schoon en snijd ze in kleine stukjes.
- Stoom ze ongeveer 20 minuten of tot ze gaar zijn.
- Voeg als de wortels gaar zijn de verse room, het ei, de kruiden en wat peper en zout toe en doe in de kleine blender (of haal er de staafmixer door) tot je een homogene crème krijgt.
- Giet de crème in kleine vormpjes of in hittebestendige glaasjes.
- Dek ze goed af met hittebestendig folie en plaats 20 minuten in een stoomoven op 90-95 graden.
- Laat afkoelen tot het lauw is.
- Giet ondertussen de room in een steelpan en warm op.
- Voeg de geitenkaas en de Parmezaanse kaas toe en meng met een spatel/garde tot alle kaas gesmolten is.
- Proef en breng eventueel verder op smaak met peper en zout en laat het mengsel lauw worden.
- Giet een laagje (geiten)kaas crème over de crème brûlée en laat verder iets afkoelen.
- Garneer eventueel met een stukje Tortas de Aceite (zoete Spaanse anijscracker), een gefrituurd wortelschijfje of wat (kant en klare) groente-chips.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!