Iedereen kent de klassieke, zoete crème brûlée. Maar een hartige crème brûlée, dat vind ik nou echt lekker èn verrassend. En ook nog leuk om te maken. In dit geval van knolselderij. Eerder maakte ik ze ook met asperges, erwtjes, bloemkool en pompoen. Dus laat je creativiteit de vrije loop en gebruik jouw favoriete groente. Gebruikt in dat geval dezelfde verhoudingen en dan komt het helemaal goed. Vanaf nu serveer jij crème brûlée als voorgerecht!
Ingrediënten
- 125 g knolselderij, schoongemaakt en in blokjes
- 160 slagroom
- 70 ml melk
- 15 g suiker
- 3 eidooiers
- peper en zout naar smaak
- olie om in te vetten
- beetje lichtbruine basterdsuiker
En verder nodig: blender of staafmixer, 4 schaaltjes, grote ovenbestendige schaal die je kunt vullen met heet water en evt. een crème brûlée brander.
Bereiding en afwerking
- Verwarm de oven voor op 120 graden.
- Verwarm de melk en de room en voeg als het warm is de knolselderij toe.
- Klop de eidooiers met de suiker los in een kom.
- Vet de schaaltjes in met een beetje olie.
- Als de knolselderij gaar is, prik er even met een vork of houten prikker in, doe je het mengsel over in de blender of je pureert het met de staafmixer zeer glad.
- Nu ga je ‘familie maken’ om schiften te voorkomen. Giet eerst een beetje van het warme mengsel bij de losgeklopte eidooiers en roer goed. Doe dan het eierdooiermengsel bij het warme deel en meng dit goed.
- Vul nu je schaaltjes met het mengsel.
- Zet de schaaltjes in de grote ovenschaal en vul deze voorzichtig met heet water totdat de schaaltjes voor ¾ in het waterbad staan.
- Zet de schaal nu voorzichtig in de oven. Pas op dat er geen water in je kleine schaaltjes loopt. Als je het makkelijke vindt, kun je ook eerste de grote schaal met de kleine schaaltjes erin in de oven zetten en dan pas de grote schaal afvullen met heet water.
- Laat de schaal ongeveer 45 minuten in de oven staan.
- Haal de kleine schaaltjes voorzichtig uit het hete waterbad, gebruik ovenwanten.
- Laat de crème brûlée afkoelen en plaats tot gebruik in de koelkast.
- Haal 15 minuten voor serveren uit de koeling en laat op kamertemperatuur komen, de smaak komt dan beter tot z’n recht.
- Heb je een crème-brûlée brander, bestrooi dan dun met lichtbruine basterdsuiker en brandt af. Heb je geen brander dan zet je de schaaltjes even onder de grill-stand in je oven. Doe dit niet te lang, anders wordt de crème brûlée warm en dat is niet de bedoeling.
- Garneer eventueel met wat bloemetjes uit je tuin of wat grof zeezout.
Ik serveerde er laatst een klein schaaltje zelfgemaakte waldorfsalade bij en een hoorntje met gorgonzola-crème. Dus als je echt helemaal los wilt gaan dan is dit een perfecte combinatie!
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!