Deze couscous krijgt een heerlijke smaak door de olie met fijngehakte groene kruiden en citroensap. De basis is een recept van Otto Lenghi wat ik al jaren maak, maar ik heb het steeds meer aangepast naar de verse kruiden die ik op dat moment kan krijgen of in de tuin heb. Ook voeg ik voldoende citroensap en rasp toe om de couscous (die eigenlijk nergens naar smaakt) een duidelijke frisse smaak te geven. Het is heerlijk als maaltijdsalade met een stukje stokbrood en een yoghurt dipsausje. Maar ook als kleine amuse in een doorzichtig glaasje gegarneerd met tomaatjes en munt is het een feestelijk gerechtje. De smaak is het beste als je de salade de avond van tevoren maakt!
Voor 4 personen:
- 150 gram couscous
- 1 kleine rode ui, zeer fijngesneden
- 3 bosuien, in fijne ringen gesneden
- 20 kerstomaatjes (waarvan 10 ter garnering)
- 1 verse groene peper, zeer fijngesneden
- 1 zakje rucola (80 gram)
- 50 gram pistachenoten of pijnboompitten of pompoenpitten
- 4 el blanke rozijnen
- 1/2 pakje echte Griekse feta (bv Dodoni)
- Optioneel: 1 tl gemalen komijnzaad (ik vind de smaak hiervan altijd heel sterk en minder lekker als je de couscous de avond van te voren maakt); komijn geeft echter wel die specifieke oosterse smaak aan het gerecht; ik voeg het op het laatste moment toe.
Kruidenolie*
- 20 gram peterselie
- 20 gram koriander
- 20 gram munt
- 2 el dragon
- 2 el dille
- 50 ml olijfolie
- Sap en rasp van 1 citroen (soms heb je meer nodig)
*ik gebruik de verse kruiden die ik op dat moment heb, peterselie en munt zijn echter onmisbaar voor deze couscous
Tot slot: Versgemalen peper en zout naar smaak
- Bereid de couscous volgens de verpakking (met gekookt water en een el olijfolie).
- Roer de couscous daarna goed los (met een vork) zodat alle korrels losliggen.
- Hak alle kruiden fijn in de blender met de olie, de citroenrasp en het sap.
- Roer dit mengsel goed door de couscous.
- Meng ook de rozijnen, fijngesnipperde uien, peper en bosuien door de couscous.
- Rooster de noten of pitten en meng het grootste deel door de couscous (een beetje bewaren voor de garnering).
- Snij de kerstomaatjes in de lengte in vieren.
- Meng de helft van de tomaatjes voorzichtig door de couscous.
- Ten slotte de feta (bewaar een kleine deel ter garnering) en de rucola voorzichtig er door scheppen.
- Indien je komijn toevoegt zou ik dit pas vlak voor het opdienen erdoor mengen
- Dan komt het allerbelangrijkste: het proeven: Voeg zout en versgemalen peper toe en mogelijk nog wat citroensap of olie. Couscous moet goed op smaak gebracht worden.
- Maak een mooie berg van de couscous op een grote schaal; garneer met de resterende tomaatjes, feta en nootjes. Leg er eventueel nog wat citroen partjes op en wat muntblaadjes.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!