Alweer zo’n lekker recept uit het vegetarisch kookboek van Malu Simões. Elders op deze website kwam je ze al tegen als hapje, nu als compleet voorgerecht. De courgettetorentjes zijn eerst kort gekookt of in mijn geval gestoomd, daarna gegrild en gevuld met een zachte, zoetige crème. De iets gezoete amandelen smaken er heerlijk bij en zorgen voor een beetje bite. Bij de torentjes serveerde ik pompoenhummus en een koekje van bladerdeeg met cashewnoten. Deze kun je natuurlijk ook zelf maken maar bij weinig tijd kun je het ook kant-en-klaar kopen. Albert Heijn is in dat geval je beste vriend.
Voor 6 personen (18 torentjes):
- 3 courgettes
- 120 gram verse of diepvries doperwten
- 1 kleine ui, in stukken
- 1-2 eetlepels mascarpone
- 1-2 eetlepels geitenkaas
- beetje citroensap
- 18 amandelen of amandelsnippers
- poedersuiker
- goede olijfolie
En verder nodig: spuitzak, staafmixer
- Snijd de uiteinden van de courgette af en snijd ze in stukken van ongeveer 5 cm.
- Snijd elk stuk schuin door (zie foto).
- Haal met een ronde steker, een mesje of appelboor het zachte midden er uit. Je krijgt nu een soort buisjes.
- Kook deze stukjes twee minuten in reeds kokend water of gebruik een stoomoven als je die hebt.
- Doe de stukjes meteen in (ijs)koud water om ze snel af te koelen, anders worden ze te zacht.
- Giet ze af in een vergiet en droog ze op een schone theedoek.
- Gril de stukjes nu aan de schuine kant en draai ze een keer 90 graden zodat je schuine streepjes krijgt. Bewaar ze op kamertemperatuur of onder folie tot gebruik.
- Kook de doperwten met de ui in weinig water.
- Giet ze af en verwijder de ui.
- Pureer de erwten met mascarpone, citroensap en geitenkaas met een staafmixer tot een crème. Proef en breng op smaak met versgemalen peper en zout. Voeg naar smaak eventueel nog wat mascarpone of geitenkaas toe.
- Doe de doperwten crème over in een spuitzak.
- Rooster de amandelen in een pan op laag vuur. Als ze goudbruin zijn bestrooi je ze licht met poedersuiker en rooster je ze nog heel even.
- Zet drie torentjes op een bord en vul het binnenste met de doperwten crème.
- Garneer met de amandelen, wat versgemalen peper en wat druppels olijfolie.
- Serveer eventueel met wat pompoenhummus en een koekje van baderdeeg met grof gehakte cashewnoten.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!