Coquilles zijn mijn favoriete zeevruchten. Een èchte delicatesse, zacht van smaak en een tikkeltje zoet. En als je er dan toch voor gaat, koop ze dan bij de visboer of bij een speciaalzaak. Haal er vervolgens niet te veel fratsen mee uit maar ga zoveel mogelijk voor de pure smaak. Ga jij voor makkelijk, luxe èn feestelijk? Dan is dit voor- of tussengerechtje echt iets voor jou.
- 1 coquille per persoon
- fris-zure appel
- stukje komkommer
- serranoham of parmaham, dungesneden
- olijfolie en appel- of witte balsamicoazijn
- zout, peper
- boter en olie om in te bakken
- evt. wat balsamicoparels ter garnering
- Haal de coquilles op tijd uit de koelkast, dep ze droog en laat ze even op kamertemperatuur komen.
- Schil de appel en snijd hem in kleine, gelijke blokjes.
- Schil de komkommer, verwijder de zaadlijsten en snijd in kleine, gelijke blokjes.
- Klop een zachte dressing van de olie en azijn en breng op smaak met zout/peper.
- Meng de appel, komkommer en dressing goed door elkaar.
- Leg kleine, ronde hoopjes appel/komkommer op een bord of gebruik hiervoor een kleine kookring.
- Draai de serrano- of parmaham om de appel/komkommer.
- Zet een koekenpan op het middelhoog vuur met een scheut olijfolie en klontje boter.
- Zodra het heet is, de boter mag niet verbranden, leg je coquilles in de pan.
- Zet het vuur iets hoger en bak de coquilles anderhalf tot twee minuten per kant. Ze mogen van binnen nog een beetje rauw zijn.
- Leg de coquilles op de appel/komkommer.
- Maak af met wat grof gemalen zeezout, versgemalen peper en eventueel met wat balsamicoparels.
Ingrediënten
- 1 coquille per persoon
- fris-zure appel
- stukje komkommer
- serranoham of parmaham, dungesneden
- olijfolie en appel- of witte balsamicoazijn
- zout, peper
- boter en olie om in te bakken
- evt. wat balsamicoparels ter garnering
Bereiding en afwerking
- Haal de coquilles op tijd uit de koelkast, dep ze droog en laat ze even op kamertemperatuur komen.
- Schil de appel en snijd hem in kleine, gelijke blokjes.
- Schil de komkommer, verwijder de zaadlijsten en snijd in kleine, gelijke blokjes.
- Klop een zachte dressing van de olie en azijn en breng op smaak met zout/peper.
- Meng de appel, komkommer en dressing goed door elkaar.
- Leg kleine, ronde hoopjes appel/komkommer op een bord of gebruik hiervoor een kleine kookring.
- Draai de serrano- of parmaham om de appel/komkommer.
- Zet een koekenpan op het middelhoog vuur met een scheut olijfolie en klontje boter.
- Zodra het heet is, de boter mag niet verbranden, leg je coquilles in de pan.
- Zet het vuur iets hoger en bak de coquilles anderhalf tot twee minuten per kant. Ze mogen van binnen nog een beetje rauw zijn.
- Leg de coquilles op de appel/komkommer.
- Maak af met wat grof gemalen zeezout, versgemalen peper en eventueel met wat balsamicoparels.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!