Dit recept komt uit de Delicious van november 2019. Sprak me direct aan dus ik dacht die ga ik vast eens even proefkoken voor de aankomende kerstdagen. En zo geschiedde. Uiteraard een beetje aangepast. De coquilles worden sous-vide bereid, een methode die steeds populairder wordt. Hiermee gaar je de coquilles echt perfect op temperatuur en garing. We schreven al eens een artikel over sous-vide koken op deze website. Beschik je niet over de juiste apparatuur, dan kun je de coquilles natuurlijk ook even bakken in de boter. Deze coquilles passen als amuse of voorgerecht in een meergangen diner.
Voor 4 personen:
- 4 coquilles zonder schelp (visboer)
- 2 takjes koriander en wat voor de garnering
- 1 stengel citroengras, gekneusd
- 4 eetlepels mayonaise
- 2 theelepels rode currypasta
- ½ groene appel, geschild zonder klokhuis
- 1 stukje komkommer zonder zaadlijsten
- 2 eetlepels granaatappelazijn (of andere frisse azijn)
- 1 theelepel roze peperkorrels, grof gevijzeld
- En verder nodig: sous-videzak, dompelaar of stoomoven, vacuumeerappaat
- Verwarm je waterbad voor tot 52° (gebruik je een stoomoven dan hoef je nu nog even niets te doen)
- Bestrooi de coquilles met zout en witte peper en leg ze in een sous-videzak.
- Doe de takjes koriander en de stengel citroengras erbij.
- Trek de sous-videzak vacuüm.
- Gaar de coquilles 20 minuten in het waterbad of leg de zak in de stoomoven en stel in op 52°C voor 20 minuten.
- Meng ondertussen de mayonaise en de rode currypasta glad.
- Snijd de groene appel en komkommer in gelijke kleine blokjes en meng daar de azijn en de peperkorrels doorheen. Zet voor 15 minuten in de koelkast.
- Haal de coquilles uit het waterbad of stoomoven en knip de zak open. Dep de coquilles droog met keukenpapier.
- Snijd elke coquille horizontaal in 3 plakjes.
- Smeer tussen de plakjes een beetje curry-mayonaise.
- Schep wat groene-appelpickle in een schelp, schaaltje of bord. Leg de coquilles er bovenop.
- Garneer met nog een beetje fijngeknipte koriander.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!