In mei bloeit de vlierbloesem overal. Je kunt hier zelf siroop van maken, maar je kunt die ook gewoon kopen. Samen met luchtig biscuit, citroen (lemoncurd) en mascarpone vormt dit een heerlijke frisse lente-taart. Het toeval wil dat prins Harry en Meghan deze taart op 19 mei 2018 voor hun huwelijksdag krijgen! In mei kun je de taart decoreren met de prachtige, vers geplukte bloesem!
Taart met 4 lagen (indien je slechts 2 lagen gebruikt kun je alle ingrediënten halveren)
Biscuitlagen
- 5 eieren
- 200 gram suiker
- 150 gram gezeefde bloem
- 50 gram gezeefde maizena
- 1 zakje gezeefd bakpoeder
- Vlierbloesemsiroop (AH of natuurwinkel)
- Bakpapier
- Een vorm van ongeveer 21 cm doorsnede
Lemoncurd
- koop 400 ml lemoncurd of maak zelf heerlijke lemoncurd
- spuitzak
Mascarpone crème
- 1 bakje mascarpone (250 gram)
- 125 ml slagroom
- 3 el citroensuiker van dr. Oetker
- spuitzak
Slagroom voor in het midden
- 200 ml
- 2 el suiker
Decoratie
- vlierbloesem (vers geplukt) of andere bloemen die je kunt eten
- witte fondant (kant en klaar bij de supermarkt)
- stekers naar keuze (bloem of hartje)
- gouden eetbare parels
Biscuitbodem
- Bedek de bodem van de ronde springvorm met bakpapier en zet er een bakpapier rand in die 10 cm uitsteekt.
- Verwarm de oven voor (180 graden heteluchtoven; 200 graden onder/bovenwarmte oven).
- Klop de eieren met 1 el warm water en de suiker minimaal 8 minuten schuimig.
- Zorg dat je in een warme omgeving werkt. Bijvoorbeeld: zet je verwarm je kom voor of zet de beslagkom in de wasbak die je voor een deel vult met warm water. Dat maakt de biscuit lekker luchtig.
- Zeef het bakpoeder in de bloem en maïzena.
- Zeef dit mengsel bij het schuimige eiermengsel.
- Spatel het er voorzichtig doorheen (zorg dat je het luchtige mengsel niet te hard roert).
- Bak 30 minuten in de voorverwarmde oven; controleer met een prikker; zet de oven op 160 graden en bak eventueel 5-8 minuten langer indien de prikker nog vochtig is.
- haal de taart uit de oven en prik de taart voorzicht in (10-15x) met een langeprikker (van boven naar beneden) en giet 4 el’s vlierbloesem siroop in de gaatjes en laat intrekken
- Laat afkoelen en snij de ronde taart voorzichtig in 4 lagen met een groot mes. Je kunt dit ook doen met een dunne en stevige draad. Klik hier voor filmpje
Lemoncurd: klik hier
- breng de lemoncurd over in een spuitzak en bewaar gekoeld tot gebruik
Mascarpone creme
- Klop de mascarpone goed los met de citroensuiker.
- Klop de slagroom stijf.
- Spatel de slagroom door de mascarpone en doe in een spuitzak en bewaar gekoeld tot gebruik.
Slagroom
- klop de resterende slagroom stijf met 2 el suiker en bewaar tot gebruik gekoeld
Decoratie
- rol de fondant uit en steek er bloemen of hartjes uit
- versier de hartjes of bloemen met parels
- schud de vlierbloesem uit
- indien je de spuitzak gebruikt zonder spuitmond krijg je gladde toefjes/bolletjes (geel, lemon curd op de foto); indien je er een gekarteld spuitstuk op zet krjg je gekartelde bolletjes (wit,mascarpone op de foto)
Taartopbouw
- zet de onderste biscuitlaag op een schaal (plat)
- spuit bolletjes lemoncurd op de buitenste ring (straks zichtbaar als gele bolletjes)
- vul het middelste deel met 1/3 van de slagroom
- leg de volgende laag biscuit er op
- spuit dan bolletjes mascarpone op de buitenste ring en vul het midden weer met 1/3 slagroom
- leg de 3e laag biscuit er op en herhaal stap 1
- leg dan de 4e laag er op en spuit de buitenste cirkel met mascarpone bolletjes en een binnenste ring met bolletjes lemoncurd
- decoreer met bloesem, blaadjes, hartjes of bloemetjes van fondant, parels en poedersuiker
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!