Met deze ijstaart steel je de show als afsluiting van je diner. Heerlijk met een kopje sterke espresso. Voor de planning is het ook een heerlijke taart want jij kunt hem ver (een week) van tevoren klaarmaken en je haalt hem drie kwartier voor het dessert op tafel moet uit de diepvries. Voor het kerstdiner kun je er een mooie kerstboom of sterren op spuiten met chocolade en met pareltjes en eventueel goudpoeder afwerken. Het leuke van deze taart is dat je voor de decoratie de eenvoudige weg kunt kiezen (kant en klare chocolade stiften, nougatine, schuimpjes) of de chocolade zelf kunt smelten en schaven. De meringue wordt het mooiste als je het eiwit lang (3 uur) droogt bij 90 graden Celsius. Indien je haast hebt kan het ook korter (1,5 uur bij 100 graden Celsius) maar dan kan de buitenkant al heel hard zijn en de binnenkant nog vloeibaar. Dat is bij deze taart niet de bedoeling! Overgebleven taart (?) is heerlijk voor bij de koffie de volgende ochtend! Gewoon terugzetten in de vriezer
Meringue:
- 200 gram eiwit (van gesplitste eieren of een flesje eiwit uit de koeling)
- 400 gram suiker
Vulling:
- 750 ml slagroom
- 120 gram suiker
- 3 el cacao
Afwerking naar keuze:
- Pure chocolade om mee te tekenen (of chocolade pennen bijv. van dr. Oetker)
- Nougatine of zelf geschaafde chocolade/noten/amandelen voor de rand
- Pareltjes (gekleurd, zilver of goud, eetbaar bij supermarkt of kookwinkel)
- Chocolade blaadjes, schuimpjes of Maltezers
- Verkruimel wat overgebleven meringue (of kleur en bak wat extra schuim met een kleurstof en verkruimel dit)
- Goudpoeder (bij kookwinkel)
Verder nodig:
- taartring (kan ook van een springvorm) rond of vierkant van 26 cm doorsnede
- spatel of spuitzak
- bakpapier
- mixer of keukenmachine
- 2 bakplaten
- Ruimte in je vriezer voor deze taart (een lade die hoog genoeg is en waar het bord met taart in past)
- Verwarm je oven voor op 90 graden.
- Splits de eiwitten; er mag geen geel bij het eiwit zitten. Indien je hier niet goed in bent: bij de AH en Jumbo koop je tegenwoordig flesjes met alleen eiwit.
- Klop de eiwitten stijf in een vetvrije kom.
- Voeg langzaam de suiker toe, beetje voor beetje.
- Zet de mixer hoog en klop zeker 15 minuten tot wit en stijf schuim.
- Teken drie cirkels (of vierkanten) op bakpapier en zorg dat twee cirkels op een bakplaat passen en de andere cirkel op de 2e
- Leg het bakpapier met de cirkels op de bakplaten.
- Doe je eiwitschuim over in een spuitzak en spuit de cirkels voorzichtig vol met schuim (of spatel voorzichtig uit binnen de cirkel)
- Zorg dat de schuimlaag ongeveer 2 cm dik is.
- Bak de drie schuimlagen in de oven gedurende 3 uur bij 90 graden (beide bakplaten tegelijk in de oven)
- Laat afkoelen. (deze bodems kun je ook een week van tevoren maken, bewaar op een droge plaats in een plastic zak)
- Klop de slagroom stijf als je bodems goed zijn afgekoeld met suiker en voeg de cacao toe.
- Verdeel de slagroom in 4 porties. (2 als laag, 1 op de bovenkant en 1 voor de rand)
- Leg de eerste laag schuim op een precies passend bord. (gaat de vriezer in)
- Bestrijk de laag met de eerste portie slagroom; leg de volgende schuimlaag erop.
- Herhaal dit proces voor laag 2 en leg laag 3 er bovenop.
- Bestrijk dan de bovenkant en de rand (vul de gaten) met de resterende slagroom mooi glad met een spatel (een roestvrijstalen langere spatel is heel fijn hiervoor; gebruik anders een groot mes of siliconen spatel)
- Bedek de randen vervolgens met nougatine of geschaafde chocolade of geschaafde noten. Dit wordt meestal een beetje een knoeiboel maar dat is niet anders J
- Zet de taart voorzichtig in de diepvries en laat bevriezen.
- Je kunt met de afwerking beginnen nadat de taart enkele uren in de vriezer heeft gestaan of pas als je de taart gaat opdienen.
- Indien je zelf de gesmolten chocolade wilt spuiten kun je het beste een cornetje vouwen van bakpapier: kijk evt. naar dit filmpje.
- Smelt de pure chocolade dan au bain-marie (pannetje chocolade in een pannetje met warm water) en breng de gesmolten chocolade over in het cornetje. Knip pas het puntje eraf als je de taart uit de vriezer hebt gehaald en begin meteen met spuiten.
- Garneer dan met pareltjes en andere garnering naar keuze. Dan eventueel terug de vriezer in.
- Laat de taart ongeveer 30-45 minuten ontdooien voordat je gaat eten anders is hij te hard en dat gaat ten koste van de smaak.
Oh ja: met Pasen is dit een geweldig paastaart! Ik garneer hem dan met mooie paaseitjes en spuit er een paashaasje of een kuiken op!
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!