Chocoladetaart, wie lust dat nou niet… Deze keer maak je ‘m gewoon helemaal zelf. Je bakt eerst een taart van biscuitdeeg, daarna vul je deze met chocoladeslagroom en kersen. Over de bovenkant komt een heerlijke laag ganache. Met poedersuiker maak je ‘m helemaal af. Gebruik hier eventueel een sjabloon voor. Uit deze machtige taart haal je met gemak 12 punten. Maak jij ‘m met kerst?
Voor het beslag:
- 5 eieren (M) op kamertemperatuur
- 245 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 eetlepel warm water
- snuf zout
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 1,5 eetlepel maïzena
- springvorm van ±24 cm doorsnee, vel bakpapier, bakspray
Voor de vulling:
- 250 ml slagroom
- 125 gram pure of melkchocolade, in stukjes
- 30 gram fijne kristalsuiker
- 1 blik taart- en vlaaifruit kersen (HAK)
Voor de bovenkant:
- 200 ml slagroom
- 200 gram chocolade (pure, melk, met stukjes noot of gemengd), in stukjes
- snuf zout
- poedersuiker of decoreersneeuw
- eventueel een sjabloon
- Doe een vel bakpapier onderin de springvorm en spray of vet de randen in.
- Breek de eieren in een vetvrije kom, voeg suiker, vanillesuiker, snuf zout en eetlepel warm water toe. Zet de mixer op de hoogste stand en meng het geheel 3 minuten. Zet de mixer dan op middelhoge stand en klop nog 7 minuten tot het mengsel lichtgeel en een schuimige massa geworden is.
- Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. (hete luchtoven)
- Zeef het zelfrijzend bakmeel en de maïzena en spatel het in delen voorzichtig door het ei-suikermengsel heen tot een egale massa. Je wilt niet dat alle lucht die je erin geslagen hebt weer verdwijnt dus gebruik echt een spatel.
- Doe nu het biscuitdeeg-beslag in de springvorm en plaats hem voor ongeveer 40-45 minuten in de oven. Als je een sateprikker in de bodem kunt steken en hij komt er droog uit dan is de taart klaar.
- Haal de taart uit de oven wacht 10 minuten. Snij dan de randen los, verwijder de springvorm en plaats hem dan op z’n kop op een rooster. Trek het bakpapier er rustig vanaf en laat de taart helemaal afkoelen.
De vulling:
- Klop 250 ml slagroom met de kristalsuiker lobbig.
- Verwarm ondertussen de stukjes chocolade ‘au bain-marie’ in een glazen of metalen schaal. Roer goed zodat alle chocolade goed gesmolten is en haal de schaal dan uit het waterbad.
- Voeg een schep slagroom toe aan de chocolade en roer goed door.
- Roer nu het chocolademengsel door de rest van de slagroom. Meng goed tot een egaal mengsel.
- Snijd de afgekoelde taart horizontaal doormidden zodat je twee lagen van gelijke dikte hebt.
- Verdeel de chocoladeslagroom over het onderste deel van de taart.
- Verdeel de inhoud van een blik taart- en vlaaifruit over de chocoladeslagroom.
- Leg het tweede deel er weer bovenop. Ga nu verder met de garnering.
De garnering/bovenkant:
- Doe de chocoladestukjes met een snuf zout in een grote hittebestendige kom.
- Breng de slagroom in een steelpannetje tot het kookpunt. Laat de slagroom niet doorkoken, want dan ontstaat er een velletje. Neem de slagroom van het vuur, zodra het begint te borrelen.
- Giet de hete slagroom in de kom op de chocoladestukjes. Roer nu nog niet meteen. Laat de kom 5-6 minuten staan, zodat de chocolade kan smelten. Gebruik dan een garde om de chocolade en slagroom te mengen. De ganache is klaar als er een gladde bruine massa ontstaat. Zorg ervoor dat alle stukjes chocolade goed gesmolten zijn en in de slagroom zijn opgelost. Laat afkoelen tot de juiste dikte voordat je hem over de taart giet.
- Giet de ganache over de taart en verdeel eventueel met een spatel.
- Laat de taart nu zeker 2 uur afkoelen in de koelkast.
- Garneer de taart eventueel nog met wat poedersuiker of decoreersneeuw.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!