Ben jij ook zo gek op bitterballen? Met een goeie lik mosterd? Nou ik wel. Ik zit zelfs in een app-groep genaamd ‘Wijn & Bitterballen’. Daar delen we vooral leutige borrelpraat. Maar deze ‘bitterballen’ zijn niet zozeer geschikt voor de borrel. Wel als dessert, bij de koffie of bij de high-tea. Wil je je gasten verrassen met een complete mindf*ck, serveer ze dan met frietjes van witte chocolade met ‘ketchup’ van frambozen. Ik kocht de witte chocolade-friet bij Baktotaal Bouwhuis. Je kunt ze ook zelf maken van reepjes cake.
Voor ongeveer 12 bitterballen:
- 250 gram speculaasjes
- 100 tot 125 gram roomkaas
- 100 gram pure chocolade
- 100 gram fijngehakte, geroosterde hazelnoten
- En verder nodig: Zip-lock plastic zak of keukenmachine, lege eierdoos
- Maal de speculaasjes helemaal fijn in een keukenmachine. Of: doe de speculaasjes in een Zip-lock plastic zakje, leg plat op het aanrecht en rol er met een deegroller of fles overheen totdat je fijne koekkruimels hebt.
- Doe de kruimels in een kom. Voeg 100 gram roomkaas toe en meng met een vork door elkaar. Je kunt nog een beetje roomkaas toevoegen totdat de massa stevig genoeg is om ballen van te maken. Dat is sneller dan je denkt.
- Draai er met koele handen 12 balletjes van. Leg ze in een lege eierdoos en zet deze voor 30 minuten in de vriezer.
- Breek ondertussen de chocolade in stukjes en doe over in een glazen of aluminium schaaltje.
- Verwarm de chocolade au-bain-marie; zet de schaal op een pan die met heet water gevuld is en tegen de kook aan blijft. Roer regelmatig in de chocolade want deze zal snel smelten.
- Zet een bord klaar met een flinke laag van de gehakte hazelnoten.
- Haal de balletjes uit de vriezer en doop ze een voor een met een vork door de chocolade.
- Rol ze daarna meteen door de hazelnoten en leg terug in de eierdoos.
- Zet als je klaar bent de bitterballen in de koelkast en laat de chocolade helemaal stollen voordat je ze gebruikt.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!