Ceviche is een van oorsprong Peruaans gerecht dat de laatste tijd erg populair is geworden over de hele wereld. Het gerecht bestaat uit rauwe vis, gemarineerd in de zogenaamde tijgermelk (een mengsel van onder andere limoen, peper en knoflook). Door de marinade op basis van limoen of citroen gaart de vis een beetje en ontwikkelt de smaak zich optimaal. Deze ceviche van zeeduivel maakte ik onlangs tijdens een kookworkshop. Hij was heerlijk!
Voor 4 personen:
- 400 g zeeduivel
- 1/2 rode ui
- 1 eetlepel verse koriander
- ½ sjalot
- ½ eetlepel roze peper bolletjes
- ½ zoete aardappel, geschild
- 2 radijzen
- 70 gram sushi azijn
- 1 teentje knoflook
- 15 gram vissaus
- 35 gram limoensap
- 1 dl olijfolie
- 1 eetl sesamolie
- 6 gram suiker
- klein stukje Spaanse peper, heel fijn gesneden
- Maak eerst de marinade, snijd de knoflook, koriander, ¼ rode ui, ½ sjalot fijn, kneus de roze peperbolletjes.
- Voeg het sap van de limoen, vissaus, sushi azijn, olijfolie en sesamolie toe en laat dit mengsel infuseren.
- Snijd de zoete aardappel in brunoise van 1×1 cm en blancheer.
- Snijd de andere ¼ rode ui in halve ringen en was met koud water. Snijd de radijzen in dunne plakjes.
- Laat ui en radijs in ijskoud water (gebruik evt. wat ijsblokjes) in 5 minuten krokant worden.
- Haal de ui en radijs uit het ijswater en leg droog en koel op papier.
- Maak de zeeduivelfilet schoon verwijder het donkere vlies en evt. bloedsporen.
- Snijd de zeeduivelfilet in dunne plakjes van 2 mm en meng met wat zout. Laat 2 minuten intrekken.
- Meng daarna met 2/3 deel van de marinade en laat nogmaals 10 minuten infuseren.
- Verdeel de zeeduivelplakjes op borden en garneer met alle andere ingrediënten.
- Voeg eventueel nog wat zout toe voor de smaak.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!