Wil jij de blits maken en je Italiaanse menu afsluiten met een echte klapper? Ga dan voor de Cassata Siciliana, een traditionele kleurrijke ricottataart. Heerlijk met een sterke dubbele espresso!

Voor de patisserieën in Sicilië geldt: hoe kleurrijker, hoe beter. Schrik niet van het suikergehalte; probeer er maar gewoon van te genieten bij die sterke espresso!

Je moet er wel wat tijd voor uittrekken maar dan heb je ook wat! Ik heb voor dit recept diverse kookboeken bestudeerd en het beste recept samengesteld! De basis is biscuitdeeg (ook wel kapsel genoemd): een luchtig eierdeeg wat bestaat uit suiker, eieren en bloem. Het recept van het deeg is afkomstig van mijn moeder Netty die altijd zegt: “de eieren en de suiker goed en lang kloppen met de beslagkom in een bak met warm water!”

Voor (10-12 personen)

Biscuitdeeg voor een ronde vorm (24 cm doorsnede, standaardmaat springvorm)

  • 3 grote of 4 kleine eieren
  • 150 gram suiker
  • 125 gram bloem
  • 25 gram maïzena
  • 3 tl bakpoeder (gezeefd)
  • boter of bakspray om in te vetten

Vulling

  • 900 gram ricotta
  • 460 gram suiker
  • 100 ml likeur (marasquin of andere zoete likeur)
  • 100 gram gehakte gekonfijte vruchten
  • 100 gram gehakte chocolade (naar keuze)
  • abrikozenjam (3 el, verwarmd)

Rand van marsepein

  • 300 gram marsepein
  • groene kleurstof voor voedsel OF 100 g pistachenoten
  • poedersuiker

Afdeklaag van glazuur

  • 300 gram poedersuiker
  • Paar druppels citroensap
  • Klein beetje water

Garnering naar keuze

  • Pistachenootjes
  • Chocolade snippers
  • Gekonfijte vruchtje in veel kleuren
  • Restant gekleurde marsepein en uitsteekvormpjes

Biscuitbodem

  • Vet de vorm in.
  • Verwarm de oven voor (180 graden heteluchtoven; 200 graden onder/bovenwarmte oven)
  • Klop de eieren met 1 el warm water en de suiker minimaal 8 minuten schuimig.
  • Zorg dat je in een warme omgeving werkt. Bijvoorbeeld: zet je beslagkom in de wasbak die je voor een deel vult met warm water.
  • Zeef het bakpoeder in de bloem en maïzena.
  • Zeef dit mengsel bij het schuimige eiermengsel.
  • Roer het er voorzichtig onder (zorg dat je het luchtige mengsel niet te hard roert).
  • Bak 30 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Laat afkoelen en snij de ronde taart voorzichtig horizontaal doormidden.
  • Was de springvorm af, droog en bedek de bodem met bakpapier
  • Leg een deel biscuitbodem in de vorm.

Vulling

  • Meng de ricotta met alle ingrediënten van de vulling behalve de abrikozenjam. Zet koud weg tot gebruik.

Rand van marsepein

  • Optie 1: meng de groen kleurstof (1-2 druppels) door de marsepein (kneden met je handen of in de keukenmachine)
  • Optie 2: rooster de pistachenoten in een oven van 180 graden (op bakplaat) gedurende 6-8 minuten (laat niet te donker worden) en maal ze fijn in een blender totdat er olie uitkomt en het een pasta is. Meng dan de pasta door de marsepein. De kleur wordt minder groen maar welk natuurlijker!
  • Bestrooi het werkblad met poedersuiker.
  • Rol de marsepein uit tot een rand die lang genoeg is voor de springvorm en hoog genoeg.
  • Zorg dat de rand mooi strak gesneden is; zeker de kant die aan de bovenkant komt.
  • De marsepein die overblijft bewaren

Afdeklaag van glazuur

  • Maak het glazuur pas als je de hele taart hebt opgebouwd
  • Meng de poedersuiker met wat citroensap en een beetje water tot een net vloeibaar glazuur.

Opbouw

  • Neem de springvorm, bedekt op de bodem met bakpapier en de onderste laag biscuit.
  • Smeer de biscuit in met abrikozenjam
  • Plaats de rand van marsepein: zorg dat de onderkant van de rand op de bodem van de vorm rust.
  • Vul dan met ricotta-mengsel en druk het goed aan en strijk glad.
  • Dek af met de 2e biscuitbodem (de gesneden, meestal rechte, kant aan de bovenkant)
  • Zorg dat de marsepeinen rand goed strak zit en mooi aansluit aan de bovenkant.
  • Maak het glazuur en smeer het voorzichtig uit over de bovenlaag. Zorg dat je geen cake meer ziet.
  • Garneer met gekonfijte vruchtjes, uitgestoken marsepein, chocolade snippers, pistachenootjes.
  • Koel minimaal 2 uur
  • Bij opdienen: verwijder de springvorm-rand en schuif de taart voorzichtig op een mooie schaal.

 

    Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

    Eet smakelijk!