Dit heerlijke gerecht uit het boek ‘Salad Days’ van Ajda Mehmet gisteren weer eens gemaakt. Het is eigenlijk een heel eenvoudig gerecht waar vooral je oven het werk doet. Ondertussen zet jij de ansjovisjes in de azijn en maak je daar even later de crème van. Makkelijk inzetbaar als voorgerecht of bijgerecht, maar met een stuk (stok)brood erbij eten wij dit ook als kleine hoofdmaaltijd. Door de knolselderij in de oven te garen krijgt hij een nog zoetere, nootachtige smaak. De geraspte Parmezaan maakt het echt helemaal af. Wat een smaakbommetje! Eergisteren gemaakt als bijgerecht bij de bbq. Knolselderij ingesmeerd met liquid shio koji voor extra veel umami!

  • 1 knolselderij, lange wortels eraf gesneden
  • 6 ansjovisfilets op olie
  • 2 eetlepels appelciderazijn
  • 125 ml crème fraîche
  • beetje citroensap en citroenrasp
  • wat Parmezaanse kaas
  • olijfolie
  • Verwarm de over voor op 200°.
  • Was de knolselderij, schrob hem schoon en droog hem af.
  • Leg de knol op een flink stuk aluminiumfolie en wrijf hem royaal in met zout en olijfolie. Doe dit gewoon met je handen.
  • Pak de knol nu strak in de folie en zorg dat er geen gaten inzitten.
  • Leg de knol op een bakplaat in het midden van de oven en rooster 2 uur. (je moet gemakkelijk met een scherp mes in het midden kunnen prikken)
  • Leg de ansjovisjes zonder de olie in een kom en bedek met de azijn. Laat dit marineren terwijl de knol in de oven staan. Nu heb je dus even pauze.
  • Haal als de knolselderij klaar is de folie eraf en laat hem even afkoelen tot je hem vast kunt pakken.
  • Halveer de knol en leg hem met de snijkant naar beneden op een snijplank en snijd hem in dunne plakken van ongeveer 3 mm.
  • Prak met een vork de ansjovisfilets met de azijn tot een grove puree en roer de crème fraîche en een kneepje citroensap erdoor. Proef en breng op smaak met peper. Je kunt voor deze stap ook een staafmixer gebruiken, de crème wordt dan wel iets dunner.
  • Verdeel en dunne laag ansjoviscrème over een schaal. Verdeel dan de plakken knolselderij dakpansgewijs eroverheen.
  • Rasp en verdeel er wat Parmezaanse kaas en citroenrasp over, druppel er nog wat olijfolie en draai er nog wat versgemalen peper overheen.
  • Serveer met (stok)brood om mee in de romige dressing te dippen.

 

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!