Deze cannelloni-schotel met champignons en ricotta is weer zo’n heerlijk ‘comfort-food’ gerecht. Een lekkere vegetarische schotel die je van tevoren kunt maken en op het gewenste moment in de oven kunt schuiven. Handig als je eters krijgt. Vind je het vullen van cannelloni’s teveel werk, dan kun je er natuurlijk ook een lasagne-schotel van maken. Voor een fijne en ook beetje pittige umami-smaak voegde ik een theelepel XO Shiitake sauce toe. (of een lepeltje miso) Dit heerlijke goedje kun je bij de toko’s verkrijgen of bijvoorbeeld bij de HANOS en Sligro. Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar en ze geven allemaal meer smaak en diepte aan je gerechten. Eenmaal in huis, dan maak je er bijna alles lekkerder mee. Net zoals de crispy-chili olie, allebei verslavend lekker!
Voor 4 personen:
- 8-10 cannelloni’s
- 250 gram kastanjechampignons of gemengde paddestoelen in plakjes
- handje grof gehakte pistachenootjes (walnoten, hazelnoten, pecannoten kunnen ook)
- 1 flinke sjalot of 2 kleintjes, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, geperst of fijngesneden
- Snuf gedroogde tijm
- 250 ricotta
- 200 ml slag- of kookroom
- 2 eidooiers (het wit gebruik je niet, kun je wel invriezen!)
- flinke hand fijngeraspte Parmezaanse kaas
- theelepel XO Shiitake sauce (toko) (of miso)
- En verder nodig: keukenmachine of staafmixer, spuitzak, grote ovenschaal of 4 kleine ovenschaaltjes
- Fruit de sjalotjes met de knoflook in een scheut olie aan in een koekenpan.
- Zet het vuur wat hoger en voeg de champignons toe. Bak tot het vocht verdampt is en voeg dan een snuf tijm en als je dit in huis hebt de XO shiitake sauce (of miso) toe. Breng flink op smaak met peper en zout.
- Draai het vuur uit, voeg de nootjes toe. Laat even afkoelen.
- Maal fijn in de keukenmachine of gebruik een staafmixer.
- Roer de ricotta erdoor.
- Verwarm nu je oven voor op 180 graden.
- Vet de ovenschaal licht in.
- Doe het champignon-ricotta-mengsel over in een spuitzak.
- Vul de cannelloni’s met het mengsel en leg de cannelloni’s naast elkaar in de ovenschaal.
- Klop de eierdooiers los en meng de room met wat peper en zout er doorheen.
- Giet over de canneloni’s en strooi daar de Parmezaanse kaas over.
- Bak voor ongeveer een half uur in de oven. Prik er dan met een houten prikker in om te voelen of de cannelloni’s voldoende gaar zijn, anders nog wat langer in je oven laten staan.
- Lekker met rucolasla met balsamico-azijn, geroosterde pijnboompitten en Parmezaanse kaas.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!