Bruschetta kennen we allemaal uit Italië. De basis bestaat altijd uit gegrild brood, ingesmeerd met knoflook en besprenkeld met extra vergine olijfolie, zout en peper. Het wordt vaak vooraf geserveerd en kan met verschillende dingen belegd worden: tomaat, worst, groenten en/of kaas. Deze versie met champignons maakte ik op wat plakken focaccia-brood dat ik nog over had. Maar je kunt er natuurlijk elke soort (stok)brood voor gebruiken. Ook wat ouder brood is heel erg geschikt om bruschetta van te maken.
- stokbrood of ander brood naar keuze
- olijfolie
- 250 g kastanje champignons
- 2 teentjes knoflook, waarvan 1 fijngehakt
- 1 el gedroogde tijm
- 1 el witte wijn azijn
- handje pistachenoten
- geraspte Pecorino of Parmezaanse kaas
- Balsamico-crema (siroop)
- En verder nodig: broodrooster of oven met gril
- Maak de champignons schoon en snijd deze in plakjes.
- Verhit wat olijfolie in een pan en bak de champignons.
- Voeg na een paar minuten 1 teentje fijngehakte knoflook toe. Bak dit 1-2 minuten mee om vervolgens ook de witte wijn azijn, tijm, zout, peper en fijngehakte pistachenoten toe te voegen.
- Bak een minuut of 5 op middelhoog vuur.
- Snijd je stokbrood in sneetjes.
- Bestrijk ze met olijfolie (gebruik een kwastje) en rooster ze in je broodrooster. (of onder de gril van je oven)
- Snijd het andere teentje knoflook door de helft en wrijf deze over het geroosterde brood.
- Beleg de broodjes met het champignonmensgel, wat versgeraspte Pecorino en de balsamico crema.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!