Bruine bolletjes gezonder dan witte? Dat is een fabeltje… Qua voedingswaarden is er nauwelijks verschil. Eet dus vooral wat je het lekkerste vindt. En vooral: bak ze zelf! Zelf gebakken bolletjes kun je vak nadat ze uit de oven komen al gegeten worden, de afkoeltijd voor brood is veel langer. Voeg je eigen smaak toe voordat de bolletjes de oven ingaan. Bestrooi ze met sesamzaad, maanzaad of zonnebloempitten. Strijk ze eerst af met losgeklopt ei en strooi dan de zaden of pitten erop. Met behulp van een zgn. appelsnijder kun je er ook een mooi patroontje in maken.

Voor 15 stuks:

  • 350 gram tarwemeel
  • 150 gram tarwebloem
  • 25 gram ei
  • 10 gram zout
  • 20 gram boter
  • 20 gram margarine
  • 5 gram basterdsuiker
  • 30 gram gist
  • 320 gram water
  • losgeklopt ei om af te strijken
  • En verder nodig: KitchenAid met deeghaak of kneed met de hand, ingevette bakplaat of bedek met bakpapier
  • Kneed van alle ingrediënten een soepel deeg.
  • Verdeel het deeg in 15 stukjes van 60 gram (wegen), bol op en laat ze 20 minuten rijzen. (tochtvrij, afgedekt of evt. in je stoomoven op 30°C en 100& vochtigheid)
  • Druk de lucht uit de bolletjes en bol ze weer op. Laat weer 30 minuten rijzen op de bakplaat met een onderlinge ruimte van 5 cm.
  • Druk elk bolletje een beetje plat, strijk af met het ei en laat nog 55 minuten narijzen.
  • Bak de bolletjes op 240°C voor 9-11 minuten.