Dit brood maak je met hetzelfde deeg als van een busbrood. Je bakt het echter niet in een bakblik maar rechtstreeks op de bakplaat. Met een scheermesje of scherp kartelmesje kun je net voordat het brood de oven ingaat decoraties aanbrengen. Bakkers geven op deze wijze hun eigen ‘handtekening’ aan het brood. Wil je de broden meer glans geven dan kun je ze direct na het bakken afstrijken met een kwastje met koud water of met gesmolten boter. In de bakkerij gebruiken ze hiervoor ook weleens een plantenspuit.
Voor 2 broden van ca. 400 gram:
- 250 gram volkorenmeel
- 250 gram tarwebloem
- 20 gram margarine of boter
- 15 gram gist
- 8 gram zout
- 5 gram bastersuiker
- 290 gram water
- gesmolten boter om af te strijken
En verder nodig: deegkleedje of rijsmandjes bestoven met bloem, bakplaat met bakpapier of ingevette bakplaat, KitchenAid met menghaak of anders kneden met de hand.
- Kneed alle ingrediënten tot een soepel deeg.
- Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken (wegen) en bol op.
- Laat 30 minuten rijzen waarbij het volume van het deeg verdubbeld. (tochtvrij, afgedekt, evt. in stoomoven en deegrijsfunctie)
- Druk de lucht uit het deeg, bol of punt op en laat weer 20 minuten op dezelfde wijze rijzen.
- Druk nogmaals de lucht eruit en geeft het zijn definitieve model:
- Puntbrood: punt het deeg op en laat 60 minuten narijzen op een ingevette bakplaat, tussen met bloem bestoven deegkleedjes of in rijsmandjes.
- Bolbrood: Bol het deeg op en laat het 60 minuten narijzen op een ingevette bakplaat, tussen met bloem bestoven deegkleedjes of in rijsmandjes.
- Verwarm de oven voor op 240°C en zet de temperatuur na het inschieten terug naar 180° Bak de broden voor 25-30 minuten.