Een makkelijk recept voor de thuisbakker. Zo gezegd zo gedaan zo’n bruin busbroodje bakken. Ook hier geldt: neem de tijd om het deeg goed te laten rijzen want dat loont! Je kunt van ditzelfde deeg ook een punt- of bolvorm bakken. Je bakt hem dan rechtstreeks op de bakplaat in plaats van in een bakvorm. Ik maakte ze alle drie tijdens de broodbakcursus bij Robèrt van Beckhoven. Iets wat ik thuis zeker vaker ga doen want er gaat echt helemaal niets boven versgebakken brood. (met kaas…. 😉)
Voor 2 broden van ca. 400 gram:
- 250 gram volkorenmeel
- 250 gram tarwebloem
- 20 gram margarine of boter
- 15 gram gist
- 8 gram zout
- 5 gram bastersuiker
- 290 gram water
- gesmolten boter om af te strijken
En verder nodig: 2 bakblikken van 9x9x17 cm ingevet, KitchenAid met menghaak of anders kneden met de hand.
- Kneed alle ingrediënten tot een soepel deeg.
- Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken (wegen) en bol op.
- Laat 30 minuten rijzen waarbij het volume van het deeg verdubbeld. (tochtvrij, afgedekt, evt. in stoomoven en deegrijsfunctie)
- Druk de lucht uit het deeg, bol of punt op en laat weer 20 minuten op dezelfde wijze rijzen.
- Druk nogmaals de lucht eruit en geeft het zijn definitieve model: maak het deeg lang, leg het met de sluiting naar beneden in de ingevette bakblikken en laat 60 minuten rijzen.
- Verwarm de oven voor op 240°C en zet de temperatuur na het inschieten terug naar 180° Bak de broden voor 25-30 minuten.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!