Laatst zag ik een recept op het internet voorbijkomen waar ik een paar aanpassingen op deed. Ik maakte het als onderdeel van een vegetarisch diner met allemaal losse gerechtjes. Dit is zo zacht van smaak, hartig en ook zoet, en zal bij velen in de smaak vallen. De truffel is extra luxe maar kan uitstekend weggelaten worden of vervangen door wat druppels goede truffel-, walnoot- of andere lekkere olie die je in huis hebt.

Voor 6 sneetjes:

  • 350 g pastinaak
  • 1 kleine ui
  • 1 teen knoflook
  • 6 sneetjes briochebrood
  • 40 g gezouten macademia’s, grof gehakt
  • 1 flinke hand verse peterselie (of selderij)
  • 60 g geraspte Parmezaanse kaas
  • klontje roomboter
  • ½ liter groentebouillon, heet
  • beetje geschaafde truffel of wat truffelolie
  • wat kleine rucolablaadjes

En verder nodig: broodrooster of oven met gril

  • Pel en snipper de ui.
  • Schil de pastinaken en snijd in stukjes.
  • Verwarm wat olie in een pan met dikke bodem en fruit de ui even aan. Pers de knoflook erboven uit en bak even mee.
  • Voeg de pastinaak toe en bak een minuut of vijf op middelhoog vuur.
  • Voeg nu de hete bouillon toe en laat zo’n 20 minuten zachtjes koken.
  • Giet, wanneer de pastinaak gaar is, de pastinaak door een zeef. Vang eventueel de bouillon op en bewaar deze voor als je soep gaat maken. (invriezen kan ook)
  • Doe de pastinaak terug in de pan. Voeg 2/3 van de Parmezaanse kaas toe, de peterselie, klontje boter, flink wat peper en een beetje zout. Meng alles goed door elkaar met een vork of als je dat fijner vindt een staafmixer. Proef of er nog wat peper en/of zout nodig is. (Tot hier kun je het gerecht voorbereiden. Zet de pastinaakcrème, als je die niet meteen wilt gebruiken in de koeling.)
  • Rooster de sneetjes briochebrood in je broodrooster of als die niet hebt even onder de gril in je oven.
  • Verdeel de pastinaakcrème over de sneetjes brioche. Verdeel er een beetje rucola over, de grof gehakte macademia-noten, de rest van de Parmezaanse kaas en eventueel wat geschaafde truffel of wat druppels truffel- of andere olie. Serveer direct.

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email