De brioche kennen we als een zacht, zoet witbrood dat van oorsprong uit Frankrijk komt. In vergelijking met gewoon brood, worden suiker, eieren en roomboter gebruikt. Daardoor is de brioche ook redelijk lang houdbaar. Een briochedeeg moet langer rijpen,  zodat de ingrediënten de tijd krijgen om op elkaar in te werken: tijd is smaak! Hebben wij geleerd bij het Bakery Institute. Het overnacht koelen van het deeg helpt ook om de werking van gist te vertragen. 

Brioche komt uit Normandie en is een luxebroodje; het schijnt voor het eerst genoemd te zijn rond 1400. De originele brioche bestaat uit een grote bol met daarop een kleiner bolletje. Er bestaan echter ook andere vormen, variërend van kleine bolletjes en taartvormen tot langwerpige broden. Je eet het zo met beleg of geroosterd of als wentelteefjes. Mijn recept is afkomstig van meesterbakker Cees Holtkamp uit het boek De Banketbakker. Ik heb er niets aan veranderd; je krijgt mooie brioches zoals op de foto! Wel met wat geduld, want het deeg koelen geeft het beste eindresultaat!

Voor 12 broodjes in cupcake vorm (of een groot cakeblik)

  • 250 gram bloem
  • 15 gram verse gist OF half zakje (3,5 gram) droge gist
  • 15 gram witte basterdsuiker
  • 3 eieren
  • 160 gram zachte roomboter
  • 3 gram zout (dit is ongeveer anderhalve theelepel; indien je klein theelepels gebruikt)
  • 1 losgeklopt ei (om te bestrijken)

Bakvormen: dit kan een cupcake vorm zijn (voor 6 kleine brioches) of een springvorm (het liefst een hoge) of een langwerpig cakeblik.

  • Meng alle ingrediënten behalve de boter en het zout tot een glad mengsel.
  • Voeg dan de boter toe en meng.
  • Voeg het zout toe en meng.
  • Laat rusten (minimaal 4 uur in de koelkast; bij voorkeur een nacht).
  • Vet de bakvorm in.
  • Kneed het deeg door en leg het in de bakvorm naar keuze.
  • Bewaar eventueel bolletjes deeg ter garnering en leg die ook op het deeg.
  • Bestrijk met geklopt ei.
  • Laat het rijzen op een warme plek (1,5 uur).
  • Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.
  • Bestrijk nogmaals met losgeklopt ei.
  • Bak in 30 minuten gaar en laat afkoelen op een rooster.

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!