Deze soep komt uit het boek Delia’s favoriete soepen. Delia Smith is een van de eerste TV koks van de Britse televisie (jaren 70) en ze heeft een traditionele en no-nonsens kookstijl, typisch Engels. Dit soepje is eenvoudig, hartig, ontzettend vullend en super-snel klaar! We hebben het daarom maar een Brexit soepje genoemd; er zit tenslotte echte Engelse kaas in!
Brexit soep (voor ruim 1 liter soep, 4 grote porties en 8 kleine porties)
Soep
- 50 gr boter
- 1 ui fijngesneden
- 1 prei in ringetjes
- 1 grote aardappel in blokjes
- 1 eetlepel bloem
- 150 ml droge cider of droge witte wijn
- 575 ml kippenbouillon
- 275 ml melk
- 100 gr (blue) Stilton in kleine stukjes
- 1 eetlepel slagroom
- Peper
Croutons
- 200 gram oud wittebrood in blokjes
- Eetlepel olijfolie
- 40 gr Parmezaanse kaas
- Smelt boter doe groenten met zout erbij en smoor 10 min met deksel op pan.
- Roer de bloem erdoor en laat even garen.
- Roer dan de cider door het mengsel en roer goed..
- Giet bouillon erbij en laat alles in pan met deksel 30 min op laag vuur sudderen.
- Maak ondertussen de croutons.
- Verwarm de oven op 200 Celsius.
- Besprenkel de broodblokjes met olie en meng dan Parmezaanse kaas erdoor.
- Zet ze in oven en schep regelmatig om tot knapperig en goudbruin.
- Voeg na 30 minuten sudderen de melk en kaas in soep en roer tot gesmolten (laat niet meer koken).
- Op smaak brengen met peper en dan room toevoegen.
- Pureren met de staafmixer is optioneel.
- Serveer de soep met de croutons.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!