De laatste tijd maakte ik weer regelmatig recepten van Yvette van Boven. Dit gerecht met gnocchi en venkel stond onlangs in de Volkskrant. Een heerlijk eenvoudig recept, geschikt voor de koudere dagen. Hier krijg je het ongetwijfeld warm van, al was het maar van de ‘chipotle in adobo’ die dit gerecht lekker spicy maakt. Hou je niet van té pittig, wees dan niet te royaal met dit ingrediënt. Ik gebruikte de helft van een klein blikje en heb de rest in een klein plastic bakje ingevroren voor de volgende keer! De pijnboompitten verving ik voor grof gehakte cashewnoten.
Voor 4 personen:
- dikke klont roomboter
- 1 grote of 2 kleine ui, gesnipperd
- 2 venkelknollen, in heel kleine blokjes
- 2 eetlepels gehakte chipotle in adobo (klein blikje bij AH van merk La Morena)
- 300 ml paddestoelenbouillon, hou een beetje extra achter de hand
- 75 gram fijngeraspte Parmezaanse kaas, plus extra voor erover
- 500 gram gnocchi
- een paar takjes dragon of citroenbasilicum, fijngehakt
- 15 gram bladpeterselie, fijngehakt
- 60 gram pijnboompitten, kort geroosterd in een droge koekenpan
- zout en versgemalen zwarte peper
- Laat de boter smelten in een grote zware pan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en laat onder af en toe omroeren 10 minuten zachtjes smoren.
- Voeg de kleine blokjes venkel toe en smoor nog eens 10 minuten mee. Roer de chipotle erbij en bak even mee.
- Blus af met de bouillon, breng aan de kook en roer de gnocchi erdoor.
- Laat de gnocchi in de saus garen. Roer er meer bouillon door als het nodig blijkt, ze zuigen soms flink vocht op.
- Roer de Parmezaanse kaas erdoor als de gnocchi na een minuut of 7 zacht en gaar zijn. Voeg daarna de dragon en peterselie toe. Hak het venkelgroen ook fijn en strooi het erin.
- Roer op het laatst flink gebakken pijnboompitten (of andere noten) door het gerecht en proef op zout en peper.
- Serveer in een kom en bestrooi met nog wat Parmezaanse kaas.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!