Hoe maak je snel een hele serie borrelhapjes als buffet voor meerdere personen? Ik maakte onderstaande borrelhapjes voor heel veel mensen (100 van elke soort!) met nog 3 keukenprinsessen in 3 uur tijd! Goede planning, boodschappenlijst en taakverdeling is wel noodzakelijk! Ik heb een lijst met ingrediënten opgesteld voor een borrelhapjes buffet voor 10 personen en ongeveer 18 hapjes per persoon. Het is kleurrijk, gezond en lekker! En heel goed voor te bereiden!
Bruschetta’s met pesto en tomaat (20-25 stukjes)
- 1 stokbrood
- olijfolie
- knoflooktenen
- 1 potje pesto
- 25 lekkere kerstomaatjes (1 tomaatje per plakje brood)
Bruschetta met geitenkaas, rucula en rode ui (20-25 stukjes)
- 1 stokbrood
- olijfolie
- knoflooktenen
- 1 bakje smeerbare geitenkaas (150 gram)
- gedroogde tijm
- handjevol rucula blaadjes
- 1 rode ui
Witlofschuitjes met tonijn salade (ongeveer 20 blaadjes)
- 1 blikje tonijn op water
- 2-3 el kappertjes
- 1 fijngesnipperd rood uitje
- 1 hard gekookt ei
- optioneel: fijn gesnipperde olijven (6 stuks)
- ongeveer 3 el mayonaise
- ongeveer 1 el mosterd
- sap van 1/2 citroen
- peper en zout
- 2-3 stronkjes witlof
Pittige gehaktballetjes met zoete chilisaus (30 stuks)
- 800 gram gehakt (helft rund en helft half om half)
- 2 gehakte uitjes
- 1 rood pepertje
- 2 el paprika poeder
- 1 el sambal
- 2 el sojasaus
- 2 eieren
- paneermeel
- peper en zout
- flesje zoete chilisaus
- olie om in te bakken
Wrap met doperwten-munt-feta spread en gegrilde courgette (30 stukjes)
- 4 grote tortilla wraps
- 1 zakje diepvriesdoperwten (200 g)
- 1 pakje feta (bij voorkeur de allerlekkerste: Dodoni)
- een flinke handvol met verse muntblaadjes
- 1 courgette
- olijfolie
- peper en zout
- citroensap (1/2 citroen)
- prikkertjes
Wrap met kruidenkaas, kipfilet en komkommer (30 stukjes)
- 4 grote tortilla wraps
- 1 bakje smeerbare kruidenkaas (paturain, boursin of huismerk)
- 2 ons kipfilet (vleeswaren) in dunne plakjes
- 1 komkommer
- peper
- prikkertjes
Klassieker: prikkers met mozzarella bolletjes, kerstomaatje en basilicum blaadjes (20 stuks)
- 20 kerstomaatjes
- 1 zakje mini mozzarella
- 20 blaadjes verse bascilium
- prikkertjes
Groente stengels met hummus
Hummus
- 1 blik kikkererwten met vocht
- 75 gram tahin
- sap van 1/2 citroen (mogelijk iets meer!)
- extra virge olijfolie
- peper en zout
Optioneel ter garnering van de hummus
- 50 gram amandelen (bv de gerookte van de AH)
- 2 el sesamzaad
- 1 el korianderzaad
- 1 tl komijnzaad
- 1 tl venkelzaad
- 1 tl oregano
- 1 tl anijszaad
- rasp van een halve sinasappel
- eventueel rozenblaadjes
Rauwkost
- 1 zak wortels
- 1 rode paprika
- 1 komkommer
- Of naar keuze:bleekselderij, radijs, rettich, tomaatjes etc
Bruschetta’s met pesto en tomaat (20-25 stukjes)
- Snij het stokbrood in stukjes en besprenkel het met olijfolie.
- Verwarm de oven op 200 graden Celsius.
- Bak de broodjes in ongeveer 10 minuten goudbruin, let op.
- Smeer de oliekant in met een gepelde knoflookteen.
- Laat de broodjes afkoelen en bewaar op droge plek tot gebruik (kan ook tot de volgende dag).
- Smeer de broodjes vlak voor het eten in met pesto.
- Beleg ze met plakjes kerstomaat.
Bruschetta met geitenkaas, rucula en rode ui (20-25 stukjes)
- Stokbrood: zie boven.
- Besmeer de broodjes vlak voor gebruik met de smeerbare geitenkaas.
- Strooi er wat tijm over heen.
- Garneer met rucula blaadjes en flinterdun gesneden ringetje rode ui.
Witlofschuitjes met tonijn salade (ongeveer 20 blaadjes)
- Laat de tonijn uitlekken.
- Meng met: 2-3 el kappertjes, 1 fijngesnipperd rood uitje, 1 hard gekookt ei in kleine stukjes gesneden.
- Voeg optioneel de fijn gesnipperde olijven (6 stuks) toe.
- Maak op smaak met ongeveer: 3 el mayonaise, 1 el moster, sap van 1/2 citroen en peper en zout (proeven en eventueel meer doseren).
- Bewaar de salade in de koelkast tot gebruik (smaken trekken goed in).
- Maak vlak voor opdienen de blaadjes los van 2-3 stronkjes witlof.
- Vul elk blaadje met de tonijnsalade.
Pittige gehaktballetjes met zoete chilisaus (30 stuks)
- Meng 800 gram gehakt (helft rund en helft half om half met 2 fijn-gehakte uitjes, 1 fijngehakt rood pepertje, 2 el paprika poeder, 1 el sambal, 2 el sojasaus, 2 eieren en peper en 2 tl’s zout.
- Voeg paneermeel toe totdat je een goed mengsel hebt waar je ballen van kunt draaien.
- Draai ongeveer 30 balletjes.
- Bak de gehaktballetjes in de olie goudbruin en gaar.
- Je kunt de ballen nu bewaren in de koelkast; haal ze er op tijd uit als je ze koud serveert. Op kamertemperatuur is altijd lekkerder.
- Dien ze op met een bakje zoete chilisaus en/of mosterd om te dippen.
Wrap met doperwten-munt-feta spread en gegrilde courgette (30 stukjes)
- Kook de diepvriesdoperwten gedurende 3 minuten en laat uitlekken en afkoelen.
- Pureer de doperwten met het pakje feta en een flinke handvol verse muntblaadjes tot een spread.
- Schaaf de courgette in de lengte in dunne plakken (kaasschaaf of mandoline).
- Beleg een bakplaat met bakpapier, plakjes en bestrijk ze met olijfolie, peper, zout.
- Zet de oven op 210 graden en gril de plakken in 10-12 minuten (tot ze licht kleuren, zweten).
- Bedruppel de courgette met citroensap en laat afkoelen.
- Neem een wrap en besmeer deze met de spread en leg er plakjes courgette op (verdeel je spread en courgette plakken over de 4 wraps) en rol stevig op.
- Bewaar eventueel tot gebruik op een koele plek in aluminum of plastic folie.
- Snij elke rol in minimaal 7 plakjes en steek een prikker in elk plakje.
Wrap met kruidenkaas, kipfilet en komkommer (30 stukjes)
- Schaaf de komkommer in dunne plakjes met de kaasschaaf of mandoline en bestrooi met versgemalen peper.
- Neem een wrap en besmeer deze met de kruidenkaas en leg er plakjes kipfilet en komkommer op (verdeel je kaas, kipfilet en komkommer plakken over de 4 wraps) en rol stevig op.
- Bewaar eventueel tot gebruik op een koele plekin aluminum of plastic folie.
- Snij elke rol in minimaal 7 plakjes en steek een prikker in elk plakje.
Klassieker: prikkers met mozzarella bolletjes, kerstomaatje en basilicum blaadjes
- Prik een kerstomaatje, een blaadje verse basilicum en een mini mozzarella bolletje aan een prikker.
- Dek af en zet koel weg. Laat op kamertemperatuur komen.
Groente stengels met hummus
Hummus
- Meng m.b.v. een blender of staafmixer het blik kikkererwten (met vocht) met 75 gram tahin, het sap van 1/2 citroen (mogelijk iets meer!) een el extra virgin olijfolie, een teentje knoflook (uitgeperst) en maak op smaak met peper en zout. Het moet een smeuïge pasta worden (dus eventueel nog wat water).
- Proef goed en voeg eventueel extra citroensap, peper, zout of knoflook toe en breng over in een mooi rond schaaltje.
- Enkele dagen houdbaar in de koelkast.
Optioneel ter garnering van de hummus (noten-kruidenmengsel)
- Maal amandelen, het sesamzaad, korianderzaad, komijnzaad, venkelzaad, oregano, anijszaad en de rasp van een halve sinaasappel in een blender tot een fijn mengsel.
- Voeg daarna eventueel rozenblaadjes toe (niet mee malen; extra garnering
Rauwkost gesneden in lange stengels
- 1 zak wortels
- 1 rode paprika
- 1 komkommer
- bleekselderij
Opdienen: zet de groente stengels in een mooi groot glas en trek geultjes in de hummus met een vork. Giet lekkere olijfolie in de geultjes en bestrooi met het noten-kruiden mengsel.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!