Een traditioneel gerecht in een hip jasje. Dat sprak kennelijk heel veel mensen aan want nadat ik deze foto van het door mij gemaakte gerecht jaren geleden op Facebook deelde, kom ik mijn foto nog steeds op tal van social media tegen. Ik zie het maar als een compliment…
voor 4 personen
- 80 gram spekjes
- 2 eetlepels olie
- 300 verse boerenkool, fijngesneden
- 400 gram kruimige aardappelen, geschild
- scheutje volle melk
- 40 gram roomboter
- 1 rol bladerdeeg of plakjes (tijdig uit vriezer halen)
- 1 rookworst
- 1 eidooier, losgeklopt
- 1 theelepel zout
- zout en versgemalen peper
- piccalilly naar smaak
En verder nodig: cakevorm
- Kook de aardappelen gaar, maak er stamp van met behulp van een pureeknijper of stamper. Breng dit op smaak met zout en peper, de melk en 30 gram boter.
- Bak de spekjes in een grote pan of wok in de olie en voeg beetje bij beetje de boerenkool eraan toe.
- Meng goed met de puree.
- Verwarm de oven voor op 210 graden.
- Vet de cakevorm in met de rest van de boter.
- Rol het bladerdeeg uit of plak de plakken aan elkaar tot een grote lap en verdeel dit ruim over het cakeblik zodat de randen erover hangen.
- Verdeel een ruime hoeveelheid boerenkool over de bodem, smeer er een laag piccalilly over en verdeel de rookworst er in de lengte overheen. Vul af met de overige stamppot.
- Vouw de randen van het bladerdeeg eroverheen en bestrijk met eidooier.
- Bak het ‘boerenkoolbrood’ in de voorverwarmde oven van 210 graden in 40-50 minuten goudbruin en gaar.
- Laat even afkoelen, keer om en snij in plakken. Serveer er eventueel nog wat piccalilly bij.
Ga je voor ècht helemaal zelf? Serveer er dan zelfgemaakte piccalilly bij!
Dit idee/recept is oorspronkelijk van Werner Drent. Een aangepast recept vond ik in het krantje van de Sligro. Bovenstaand recept is weer een bewerking daarop.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!