Heb jij dat ook, dat je regelmatig nog dingen in je koelkast hebt liggen die nodig op moeten? Ik in elk geval wel. Zo keek ik al een paar dagen naar een halve bloemkool (van de andere helft had ik pizza gemaakt) en een zak aardperen. De eenvoudige oplossing ligt voor de hand; maak er soep van. Dus dat deed ik ook, en naar tevredenheid mag ik wel zeggen. De rauwe stukjes bloemkool zorgen voor een welkome bite en de aardpeer geeft de soep dat lekkere nootachtige smaakje. Ik hou ervan. De hoeveelheden komen overigens niet zo precies. Heb je minder groenten, voeg dan niet de bouillon in één keer toe maar houd wat achter. Kijk of de soep naar jouw smaak dik genoeg is en voeg eventueel nog wat bouillon na het pureren toe als je de soep te dik vindt. Wil je een koolhydraatarme soep, laat dan de aardappels achterwege.
Voldoende als maaltijdsoep voor 4 personen:
- 1 ½ liter groentebouillon, heet
- 500 gram aardperen
- 1 kleine bloemkool of een ½ grote
- 3 aardappels
- 1 grote ui, in stukjes
- 2 teentjes knoflook, fijngesneden
- 1 tl hot curry
- peper/zout
- olie
En verder nodig: blender of staafmixer
- Schil de aardappels en aardperen en snij in stukjes.
- Maak de bloemkool schoon en snij in stukken
- Verwarm een flinke scheut olie in een soeppan met dikke bodem en fruit hierin de ui en de knoflook op middelmatig vuur.
- Voeg een theelepel hot curry (of kerriepoeder) toe en bak even mee. Voeg flink wat peper en wat zout toe.
- Voeg de aardperen, aardappels en 2/3 van de bloemkool toe aan de uien en bak even kort mee.
- Doe dan de hete bouillon erbij. Houd net tegen de kook aan voor zo’n 15-20 minuten totdat de groenten gaar zijn.
- Snijd ondertussen de achtergehouden bloemkool heel fijn of doe dit in de keukenmachine. Maak er als het ware ‘bloemkoolrijst’ van.
- Doe als de groenten gaar zijn de soep over in een blender of pureer hem met een staafmixer.
- Giet de soep terug in de pan en voeg de ‘bloemkoolrijst’ toe.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!