Bloedsinaasappels, je ziet ze niet zo vaak. Het sap is helderrood en zoet-fris. Dit is echt het seizoen (winter) voor deze sinaasappel. De geur en smaak van de bloedsinasappel is echt anders dan die van een gewone sinaasappel; zoete geur en de smaak heeft ook een bittertje en een zuurtje. De beste bloedsinaasappels komen dan ook van mijn favoriete eiland Sicilië waar ze groeien ze op rijke vulkaangronden en hierdoor krijgen ze hun kleur en diepe smaak. De rode kleur wordt veroorzaakt door anthocyaan productie in de sinaasappel. Bij een goede groenteboer kun je ze nu nog snel bestellen voor de kerst! Deze soufflé met de zoete-zure-bittere smaak is echt goddelijk. Let niet op de hoeveelheid suiker! Soufflé maken klinkt moeilijker dan dat het is. Tip: zorg voor ZEER stijfgeklopt eiwit en beboter de souffle bakjes met een kwastje van beneden naar boven (de souffle stijgt op in de richting van de boterstreepjes van het kwastje!). Heb ik ooit geleerd van de patissier van Beluga Maastricht. Natuurlijk kun je, bij gebrek aan bloedsinaasappels, ook gewone sinaasappels gebruiken.
Ingrediënten
Voor 6 personen:
Stap 1
- 250 ml water
- 325 g suiker
Stap 2
- alle suikerstroop uit stap 1
- halve citroen: sap
- rasp van halve citroen
- 45 gram maïzena
- 600 gram bloedsinaasappelcoulis (per sinaasappel krijg je 75 gram coulis; 8-9 sinaasappels)
- Optioneel 1 el gember rasp (vers)
Stap 3
- 125 g eiwit
- 90 g suiker
- vanille-ijs
- 1 bloedsinaasappel voor garnering
- 6 ovenvaste kopjes of bakjes (doorsnede 7-8 cm, hoogte 5 cm)
- boter om in te vetten
Bereiding en afwerking
Stap 1
- Doe het water en suiker in een steelpan en kook dit in tot een dikke suikersiroop (lik niet aan de lepel!).
- Laat de siroop afkoelen.
Stap 2
- Ontvlies de sinaasappels en vang ook alle sap op. Kijk hier voor een instructiefilpje.
- Hou 6 partjes van een sinaasappel apart.
- Maak coulis van de bloedsinaasappels door de partjes en het sap een beetje in te koken (voor de liefhebbers: voeg de gember toe).
- Doe de coulis, suikersiroop en citroensap in de pan en breng aan de kook.
- Roer de maïzena met een beetje water tot een papje en giet dat bij het mengsel in de pan.
- Laat het papje even doorgaren zodat de maïzena het mengsel bindt en laat het vervolgens afkoelen.
Stap 3
- Doe de eiwitten (geen dooier!) en de suiker in een vetvrije kom en klop dat ZEER stijf. Je moet de kom op zijn kop kunnen houden zonder dat het eiwit er uitloopt.
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Vet 6 ovenbestendige koffiekopjes of soufflé bakjes (ramekin) in met een kwastje met boter; strijk de randen heel netjes van beneden naar boven (rechte streken)
- Doe er vervolgens suiker in. Beweeg de suiker door het kopje zodat de boter bedekt is met de suiker. Giet de overtollige suiker uit de kopjes.
- Spatel bijna alle gebonden sinaasappel-suiker siroop (ongeveer 1 l) voorzichtig door de stijfgeklopte eiwitten. Hou 6 ruime theelepels van dit mengsel apart voor de garnering!
- Doe deze massa in de koffiekopjes (spuitzak of spatel) en strijk de bovenkant glad. Neem een stukje papier en ga langs de zijkant van het mengsel zodat er een randje ontstaat. Hierdoor komt de soufflé mooi omhoog.
- Zet de kopjes als ze allemaal zijn gevuld en goed zijn afgestreken in de voorverwarmde oven.
- Laat de soufflés in 8 minuten gaar worden (ovendeur niet openen)
- Maak een mooie quenelle van vanilleroomijs en leg deze in het midden van de soufflé. Hier kun je zien hoe je quenelles maakt.
- Nu nog een klein schepje coulis erbij en ter garnering een ontvliest sinaasappelpartje.
- Snel opeten, want het ijs smelt!
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!