Gnocchi, dat vond ik vroeger echt van die meelhappen. Totdat ik ze een keer helemaal zelf maakte, van aardappel. Heerlijk en niet te vergelijken met de kant-en-klare gnocchi. Toen ik deze variant voorbij zag komen wilde ik hem graag een keer maken. De bietjes kleuren de gnocchi mooi roze-rood en zeg nou zelf: het oog wil ook wat. Ik ben gek op gorgonzola en vind de combinatie met de gnocchi erg geslaagd.  Zelf vind ik dit gerecht het meest geschikt als voorgerechtje. Het recept dat ik zag op de website van Elle-Eten heb ik wel wat aangepast. De hoeveelheden zijn voldoende voor 6 personen als hoofdgerecht of voor 12 als voor- of tussengerecht.

Voor de gnocchi:

  • 500 g kruimige aardappels
  • 125 g gekookte biet, geschild en in stukken
  • 1 eidooier
  • ongeveer 125 g bloem, plus extra om te bestuiven
  • versgemalen peper en zout

Voor de saus:

  • 125 ml crème fraîche
  • 100 g gorgonzola dolce, in blokjes
  • 2 el kappertjes, uitgelekt

Voor de sla:

  • 2 zakken waterkers
  • citroenazijn en basilicumolie (of wat je in huis hebt en je lekker vindt)

 En verder nodig: pureeknijper of stamper, staafmixer

Gnocchi:

  • Schil de aardappels en kook ze gaar.
  • Pureer de biet met een staafmixer tot puree.
  • Giet de aardappels af en maak er met een pureeknijper of stamper fijne puree van.
  • Meng de aardappel- en bietenpuree door elkaar en de eidooier erdoor. Breng op smaak met peper en zout.
  • Voeg de bloem in gedeelten toe tot je een deegachtig mengsel hebt, niet te droog en niet te vochtig. Als het te nat is voeg je nog wat extra bloem toe.
  • Verdeel het deeg in 4 à 6 gelijke porties en rol elk deel op een met bloem bestoven werkvlak of grote bakmat uit tot een lange rol van ongeveer 1½ cm dik. Snij ze in stukjes van 2½ cm. Ik haalde er 120 gnocchi uit.
  • Bewaar tot gebruik op één of enkele met bloem bestoven borden, onafgedekt in de koelkast. Je kunt ze nu ook invriezen; zet ze eerst met bord en al in de vriezer, en doe de gnocchi als ze bevroren zijn in een bakje of diepvrieszak terug de vriezer in.

Afmaken:

  • Verwarm voor de saus de crème fraîche met de gorgonzola al roerend op matig vuur tot de kaas is gesmolten. Voeg de kappertjes toe en laat op heel laag pitje staan.
  • Klop in een kom de citroenazijn met basilicumolie tot een dressing.
  • Hussel de waterkers door de dressing en verdeel alvast over de borden.
  • Kook de gnocchi in een pan met ruim kokend water en wat zout in ongeveer 3 min gaar; als ze boven komen drijven zijn ze goed.
  • Schep ze met een schuimspaan uit de pan op een bord om ze een beetje uit te laten lekken. Verdeel ze dan over de borden met waterkers.
  • Schep de saus erover en serveer direct.

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!