Bibimbap betekent gemengde maaltijd. Het is een Koreaans rijstgerecht waarbij traditioneel groente, ei en vlees wordt geserveerd op warme rijst. Er hoort een pittige saus bij die wordt gemaakt met gochuang (zie foto 2e van rechts: Koreaanse chilipasta van kleefrijst, rode peper en sojabonen). Deze pasta is eigenlijk onvervangbaar maar ik heb het ook al een keer met hoisinsaus en sambal gemaakt en dat is ook heerlijk (zie recept).
Ik las ergens dat als Koreanen bij een ontmoeting aan elkaar vragen of het goed gaat; dat ze dan letterlijk vragen: heb je goed gegeten/heb je rijst gegeten? Indien je ja zegt en goed gegeten hebt dan gaat het dus goed met je! Dat past uitstekend bij het motto van Ontroerendlekker.nl!
Wil je meer weten over Koreaans koken? Klik dan hier!
4 personen
Algemene ingrediënten
- 200 gram rijst
- wokolie of andere plantaardige olie
- sesamolie
- lichte sojasaus
Vis en marinade (of kies voor stevige tofu of biefstuk)
- 4 maal 100 gram verse zalm
- 1/2 bosje bosuien
- 1 teen knoflook
- 3 el sojasaus (lichte)
- 1 el sesamolie
- 2 volle el gochugaru (Koreaanse chiliflakes met een rokerige, zoete smaak; zie foto 2e van links, eigenlijk onvervangbaar en verkrijgbaar bij de toko) OF 1 el chilipoeder gemengd met 1 el (gerookt) paprikapoeder
Groente (alles is mogelijk)
- 1 paksoi
- halve komkommer
- halve courgette
- 200 gram sugarsnaps
(OF: paddestoelen (even aanbakken); wortel, sperciebonen, spinazie, peultjes, (chinese) kool, taugé etc)
Pittige saus
- 2 el Koreaanse chilipasta (gochuang) OF meng 2 el hoisinsaus met 1 tl sambal
- 1 el rijstazijn
- 1 geperste teen knoflook
- 1 el sesamolie
- 1 el lichte sojasaus
- 1 tl suiker
Andere toppings:
- ½ bosje bosuien fijns gesneden
- ½ bosje gesneden verse koriander
- Wit sesamzaad
- Zwart sesamzaad
- Furikake (Japanse topping met nori)
Omelet
- 3 eieren
- 1 el wokolie
Andere benodigdheden:
- aluminiumfolie
- optioneel rijstkoker
- Meng alle ingrediënten voor de vis-marinade.
- Marineer de vis in dit mengsel gedurende minimaal 30 minuten (bewaar de vloeistof en de bosuien na marineren).
- Kook de rijst (bv. in de rijstkoker) en houd de rijst warm.
- Snij de groente in smalle reepjes; maak de sugarsnaps schoon.
- Blancheer de sugersnaps gedurende 6 minuten in kokend water.
- Blancheer de rest van de groente slechts 1-2 minuten.
- Roer 2 el lichte sojasaus en 1 el sesamolie door de groente en houd de groente warm (in pan met deksel; niet op het vuur).
- Roer het ei los en bak een mooie dunne omelet.
- Rol de omelet meteen op, snij voorzichtig in plakken van 2 cm) en bewaar de gesneden rol in aluminiumfolie (3 stukjes per persoon).
- Bak de zalm mooi krokant (indien je zeer verse zalm gebruikt mag de binnenkant nog rosé zijn).
- Voeg op het einde de marinade met de bosui toe en laat de saus indikken.
Opdienen
- Leg eerst de rijst op het bord.
- Vervolgens aan een kant de groente.
- Aan de andere kant drie stukjes omelet per persoon.
- Leg de zalm in het midden.
- Druppel de ingedikte bosuien/marinade over de zalm en garneer met wit sesamzaad.
- Serveer met de toppings en pittige saus ernaast in mooie schaaltjes.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!