BBQ saus zelf maken is best eenvoudig en je kunt de smaak en het suikergehalte zelf aanpassen. Deze saus komt een hele oude Elle eten (10 jaar oud) en is door mij vaker gemaakt en getest. De saus kan ook als “glaze” gebruikt worden voor het marineren en knapperig BBQ-en van vlees, vis maar ook groente. Bijvoorbeeld plakken knolselderij of aubergine kunnen ook ingesmeerd worden met deze saus voordat ze gegrild worden. Door de gerookte paprika krijgt de saus een rokerig smaakje en de combinatie van azijn met suiker maakt fris-zoet-zuur. Je kunt de hoeveelheden nog aanpassen (minder suiker b.v.) of tomaten ketchup zonder suiker gebruiken (of zelfmaken). Een beetje suiker is wel nodig voor het karameliseren op de BBQ.
Voor ongeveer 500 ml
- 250 gram ketchup
- 125 ml azijn (witte wijn, appel cider of gewone azijn)
- 125 gram (bruine basterd) suiker
- 50 ml whisky
- 1 grote ui, fijngehakt
- 5 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 eetlepel venkelzaad
- 1 eetlepel gerookt paprikapoeder
- 2 eetlepels worcestersaus
- 3 eetlepels dijonmosterd
- 25 gram roomboter
- 2 el olie naar keuze
- 1 eetlepel tijm (of 5 takjes verse tijm)
- 1 eetlepel korianderpoeder (of een handje verse koriander)
- 2 jampotjes of een fles (maak goed schoon en spoel na met kokend water)
- Bak de gesnipperde ui en knoflook heel zacht in de olie met de boter (laat niet aanbakken).
- Voeg daarna alle ingrediënten toe en laat 30 minuten zacht pruttelen (een uur mag ook).
- Zeef en breng over in de flessen.
- Bewaar in de koelkast.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!