Bavette is een stukje rundvlees uit de zogenaamde vang van de koe. De vang zit aan de onderkant en vlakbij de kogelbiefstuk. Bavette wordt “werkvlees” genoemd en het vlees heeft een lang grove draad (je ziet dit goed op de foto). Het is mager vlees en je moet er meer op kauwen (dat zijn we niet zo gewend bij biefstuk of ossenhaas). Je kunt dit vlees altijd vinden bij de groothandel (Sligro bijvoorbeeld) of bestellen bij de slager.
Dit stuk vlees kun in zijn geheel op de (kamado) BBQ bereiden en is heerlijk met salsa verde en enkele gegrilde aardappelen.
- bavette (vaak 700-1000 gram), genoeg voor 4-6 personen)
- aardappels in schil voorgekookt en gehalveerd
- salsa verde: verse groene kruiden die je voorhanden hebt, lekker is: peterselie, basilicum, munt, bieslook, oregano (van alles een handjevol)
- daarnaast: 5 olijven (groen of zwart zonder pit), 1 teen knoflook, 2 ansjovisfilets
- sap van 1 citroen
- 50 ml olijffolie
- 1 el kappertjes
- 1 tl mosterd
- 2 tl azijn (bij voorkeur een witte wijn of appel azijn)
BBQ*, staafmixer, vleesthermometer
*je kunt het vlees ook aanbraden in een hete zware pan met boter of olie (ook 2×2 minuten aan 2 kanten en dan de temperatuur checken en eventueel nog even in de hete oven leggen, enkele minuten).
- Maak de BBQ aan (220 graden).
- Haal het vlees 30 minuten van te voren uit de koeling en smeer in met zout (peper later want die kan verbranden).
- Pureer alle ingrediënten voor de salsa verde met de staafmixer.
- Smeer de aardappel helften in met een druppeltje olijfolie.
- Gril het vlees 2 maal 2 minuten aan beide kanten (totaal dus 8 minuten) direct op het rooster van de BBQ.
- Leg de aardappels erbij en bak ze krokant.
- Check de kerntemperatuur (45 graden) en laat dan rusten in aluminumfolie gedurende 5 minuten.
- Snij het vlees in plakjes met een scherp mes en dien op met de salsa en de aardappels.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!