Gebak uit het Midden Oosten of Zuid Europa is vaak heel zoet en vaak gedrenkt in nog zoetere siroop. Er zijn veel varianten op dit thema (bv: baklava met honing uit Griekenland, Palestijnse kanafeh met suiker siroop). Het recept voor Basbousa komt uit een kookboek met ruim 100 gerechten uit het moderne Jeruzalem (The Palomar) Waar het oorspronkelijk vandaan komt laat ik maar even in het midden! Het is gemaakt van deels semolina (zeer harde tarwebloem oftewel griesmeel) met kokos, citroenrasp en sinaasappel. De siroop heb ik gemaakt van bloedsinaasappelsap (omdat ik die smaak zo lekker bitterzoet vind). Maar het kan ook gemaakt worden van citroensap, sinaasappelsap of ander vruchtensap met veel suiker….). De koude siroop wordt over de warme cake gesprenkeld! Vervolgens kun je de cake in vierkantjes snijden en eten met wat vruchtenjam en een toef opgeklopte slagroomyoghurt!
Siroop
- 160 ml sinaasappelsap (of ander fruitsap)
- 100 gram suiker
- 1 steranijs
- 1 kardemompeul
- 1 kruidnagel
Semolinacake
- 160 gram semolina (griesmeel, pastabloem, te koop bij Turkse winkels of supermarkt)
- 135 gram tarwebloem
- 100 g suiker
- 50 g kokos geraspt
- 15 g bakpoeder
- 5 grote eieren gesplitst
- 200 ml sinaasappelsap
- 150 g gesmolten boter
Garnering
- 150 g Griekse yoghurt
- 150 ml slagroom
- 30 gram poedersuiker
- Jam naar keuze
- Geroosterde amandelen, sesamzaadjes of pijnboompiten
- Maak eerst de siroop (die moet afkoelen).
- Breng alle ingrediënten voor de siroop aan de kook en laat voor de helft inkoken.
- Zet in de koelkast (1 week houdbaar) in een bakje of flesje.
- Warm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Bekleed een bakvorm (ongeveer 30x30cm) met bakpapier.
- Meng alle droge ingrediënten.
- Klop het eiwit stijf.
- Meng de dooiers met het sap; daarna de droge ingrediënten en dan de gesmolten boter.
- Giet het beslag in de vorm en bak gedurende 35 minuten.
- Prik gaatjes in de warme cake (met een prikker) en giet voorzichtig de koude siroop op de warme cake.
- Klop de yoghurt met de slagroom en poedersuiker stijf.
- Rooster de nootjes.
- Snij vierkantjes en garneer met jam, yoghurt en nootjes.
- Ik vind hem warm het lekkerst…
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!