Bakso is een kruidige Indonesiche gekookte gehaktbal. Bakso soep is soep met kleine gehaktballen (met of zonder noedels, de laatste: Mie Bakso). De soep bevat ook: groente (paksoi, taugé, kool, bosui) en tahoe en wordt vaak geserveerd met een knapperig, gebakken wonton (een pangsit). Van deze soep knap je altijd op!
Voor 4 personen:
Gehaktballen
- 250 gram rundergehakt
- 1 ei
- 3 beschuiten fijngemalen
- 2 tenen knoflook
- 1 ui
- 1 bosui
- 1 klein worteltje
- 2 el ketjap
- 2 tl zout
Runderbouillon met groente
Er zijn twee opties:
Maak de bouillon helemaal zelf m.b.v. 500 gram rundersoepvlees of 1 runderschenkel (per 2L water)
Of koop een potje runderbouillon of gebruik bouillonblokjes (vul aan tot 2 L water)
- 2 uien gehakt
- stengel selderij
- bosje bosuien gehakt (zorg dat een bosui apart houdt)
- 3 tenen knoflook
- 1/2 chilipeper (gehakt)
- duimlang stuk verse gember (gehakt)
Vulling
- Tahoe (stevige, in blokjes)
- Noedels (400 gram)
- Paksoi (grofgesneden)
- 1/2 rode chilipeper (fijn gehakt)
Gehaktballen:
- Snipper de ui, de knoflook, bosui en wortel zeer fijn (of maal in de blender) en voeg daarna ook ei, beschuit, ketjap en gehakt toe).
- Vorm ongeveer 12 stevige gehaktballetjes.
- Kook een pan met water en kook de balletjes in 10 minuten gaar.
- Giet af (de vloeistof niet gebruiken) en bewaar de gehaktballetjes in de koelkast tot gebruik.
Runderbouillon
- Bereid de bouillon (met vers vlees of kant en klare bouillon).
- Voeg de ingrediënten (hou een bosui over voor de garnering) toe en laat de soep een uur trekken (bij vers vlees: 2 uur).
- Zeef dan de bouillon.
- Kook de noedels volgens gebruiksaanwijzing en giet af.
- Verwarm de bouillon tot hoge temperatuur en voeg de noedels, de gehaktballen, de tahoe en de grof gesneden paksoi toe.
- Garneer met de bosuien, gehakte rode peper en dien direct op.
- Deze soep is heerlijk met gefrituurde pangsit (bijvoorbeeld gevuld met kleine stukjes bakbanaan) met zoetzure chilisaus.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!