Bakso is een kruidige Indonesiche gekookte gehaktbal. Bakso soep is soep met kleine gehaktballen (met of zonder noedels, de laatste: Mie Bakso). De soep bevat ook: groente (paksoi, taugé, kool, bosui) en tahoe en wordt vaak geserveerd met een knapperig, gebakken wonton (een pangsit). Van deze soep knap je altijd op!

Voor 4 personen:

Gehaktballen

  • 250 gram rundergehakt
  • 1 ei
  • 3 beschuiten fijngemalen
  • 2 tenen knoflook
  • 1 ui
  • 1 bosui
  • 1 klein worteltje
  • 2 el ketjap
  • 2 tl zout 

Runderbouillon met groente 

Er zijn twee opties: 

Maak de bouillon helemaal zelf m.b.v. 500 gram rundersoepvlees of 1 runderschenkel (per 2L water)

 Of koop een potje runderbouillon of gebruik bouillonblokjes (vul aan tot 2 L water)

  • 2 uien gehakt
  • stengel selderij
  • bosje bosuien gehakt (zorg dat een bosui apart houdt)
  • 3 tenen knoflook
  • 1/2 chilipeper (gehakt)
  • duimlang stuk verse gember (gehakt)

Vulling

  • Tahoe (stevige, in blokjes) 
  • Noedels (400 gram)
  • Paksoi (grofgesneden)
  • 1/2 rode chilipeper (fijn gehakt)

Gehaktballen:

  • Snipper de ui, de knoflook, bosui en wortel zeer fijn (of maal in de blender) en voeg daarna ook ei, beschuit, ketjap en gehakt toe).
  • Vorm ongeveer 12 stevige gehaktballetjes.
  • Kook een pan met water en kook de balletjes in 10 minuten gaar.
  • Giet af (de vloeistof niet gebruiken) en bewaar de gehaktballetjes in de koelkast tot gebruik.

Runderbouillon

  •  Bereid de bouillon (met vers vlees of kant en klare bouillon).
  • Voeg de ingrediënten (hou een bosui over voor de garnering) toe en laat de soep een uur trekken (bij vers vlees: 2 uur).
  • Zeef dan de bouillon.
  • Kook de noedels volgens gebruiksaanwijzing en giet af.
  • Verwarm de bouillon tot hoge temperatuur en voeg de noedels, de gehaktballen, de tahoe en de grof gesneden paksoi toe.
  • Garneer met de bosuien, gehakte rode peper en dien direct op.
  • Deze soep is heerlijk met gefrituurde pangsit (bijvoorbeeld gevuld met kleine stukjes bakbanaan) met zoetzure chilisaus.

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email