Vegetarisch eten saai? Allang niet meer! Probeer bijvoorbeeld dit heerlijke auberginetaartje met veel kaas. De zoutige saus met kappertjes en peterselie past er perfect bij. En heb je nog zin om wat bijgerechten te maken, dan smaken de wortelpuree en bietensalade er zeer goed bij. Ook het zelfgemaakte kaaskoekje mag niet ontbreken! Deze keer serveerde ik dit gerecht wat ik overigens regelmatig maak, ook nog met wat pestomayonaise, pompoenhummus en koekjes met cashewnoten. Maar je hoeft natuurlijk niet ‘all the way’ te gaan…
Dit fijne recept komt uit het kookboek ‘Vegeterranean’ van Malu Simões & Alberto Musacchio. Een dikke aanrader.
Auberginetaartje voor 8 personen:
- 3 aubergines
- 200 gram scamorza-kaas in blokjes (kun je dit niet krijgen, gebruik dan rookkaas)
- 2 eieren, licht geklopt
- 40 gram Parmezaanse kaas, geraspt
- 2 tenen knoflook, fijn gehakt of uitgeperst
- 1 eetlepel oregano
- springvorm van ongeveer 23 cm doorsnee
Voor de kappertjes-peterseliesaus:
- 1 flinke eetlepel kappertjes
- 2 eetlepels peterselie, fijngehakt
- goede olijfolie
Voor de wortelpuree:
- 7 flinke wortels, geschrapt (geen winterwortels)
- 1-2 rode punt paprika’s, in stukjes (kun je ook weglaten)
- 1 eetlepel boter
- 1-2 sjalotjes
- 2 eetlepels Parmezaanse kaas, geraspt
- 1 eetlepel (blad)peterselie, fijngehakt
- 1 eetlepel bieslook, fijngeknipt
Voor de bietensalade:
- 300 gram rode bieten, gekookt
- 100 ml yoghurt
- 2 eetlepels feta, gerapt of fijngehakt
- 1-2 eetlepels romige geitenkaas
- 2 eetlepels (blad)peterselie, fijngehakt
- wat citroensap naar smaak
- goede olijfolie
Voor 8 kaaskoekjes:
- 75 gram oude of belegen kaas, geraspt
Het auberginetaartje:
- Schil de aubergines, snij in plakken en vervolgens in blokjes van ongeveer 5 mm.
- Week de blokjes 10 minuten in koud water. Giet dan af, knijp ze uit en doe ze in een grote pan op hoog vuur.
- Verwarm de blokjes aubergine nu onder af en toe roeren tot ze zacht en bijna droog zijn.
- Laat ze afkoelen tot kamertemperatuur en schep dan de scamorza of rookkaas, eieren, Parmezaanse kaas, knoflook en oregano erdoor en meng goed. Breng op smaak met zout en flink wat versgemalen peper.
- Beleg de bodem van de springvorm met bakpapier en vet of spray licht in.
- Schep het mengsel in de vorm en verdeel het goed met een vork.
- Bak de auberginetaart ongeveer 25 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.
- Serveer warm of lauw.
De kappertjes-peterseliesaus:
- Hak de kappertjes fijn of doe dit in een kleine hakmolen.
- Meng met de peterselie en een flinke scheut olijfolie en roer goed door.
De wortelpuree:
- Snijd de wortels in gelijke stukken van circa 5 cm en stoom of kook deze ‘al dente’.
- Verwarm de boter in een koekenpan en bak de wortels en met de sjalotten en eventueel de paprika op laag vuur. Breng op smaak met zout en peper.
- Pureer met een staafmixer en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
- Meng nu de kaas, peterselie en bieslook door de puree. Proef en breng op smaak met zout en versgemalen peper. Serveer op kamertemperatuur.
De bietensalade:
- Rasp de bieten grof en laat uitlekken in een vergiet of zeef. Druk het vocht er een beetje uit.
- Doe over in een schaal en schep om met de overige ingrediënten.
- Breng op smaak met zout en versgemalen peper. Serveer op kamertemperatuur.
De kaaskoekjes:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Maak kleine hoopjes kaas op een bakplaat die belegd is met een vel bakpapier. Zorg dat ze niet hoger zijn dan een halve centimeter, anders worden ze niet knapperig.
- Bak ongeveer 12 minuten, totdat de kaas is gesmolten en lichtbruin kleurt. Haal uit de oven.
- Als je krullen wilt maken moet je vrij snel de kaaskoekjes oprollen, anders heb je kans dat ze breken. Je kunt ze ook over een fles vouwen en zo even laten drogen/afkoelen.
- Wil je platte koekjes, laat ze dan een paar minuten op de bakplaat afkoelen en schuif ze dan met een mes de bakplaat af.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!