In de keuken van het nabije oosten (Iran, Irak, Turkije, Israel) wordt de aubergine gebruikt zoals bij ons de aardappel. Er zijn ontzettend veel aubergine recepten. Deze dip staat in al deze landen op het menu. Eigenlijk wordt deze dip gegeten met “kashk” dit is wei; echter in veel recepten wordt de kashk vervangen door yoghurt. Lekker met vers, warm flatbrood.
Voor 2 personen
- 1 aubergine
- 1 grote ui of 2 kleine uien
- 1 teen knoflook
- 2 eetlepels gehakte munt
- 1 handje gehakte walnoten
- yoghurt (gewone yoghurt, moet vloeibaar zijn)
- kurkuma
- zout en peper
- Schil de aubergine.
- Snij de aubergine in blokjes.
- Snipper de helft van de uien heel fijn en snij de andere helft in dunne ringen.
- Bak de aubergine in een laagje olijfolie tot zacht en gaar (5-10 minuten) en zet apart.
- Bak in dezelfde koekenpan de gesnipperde uien (5-10 minuten), knoflook (geperst), 1 tl kurkuma en de helft van de munt.
- Meng het uienmengsel met de aubergine en breng op smaak met peper en zout, zet weg (kamertemperatuur).
- Bak de uienringen in dezelfde pan, tot gecarameliseerd.
- Neem 75 ml yoghurt en voeg kurkuma toe, totdat de yoghurt mooi geel is.
Opdienen
- Breng de dip over in een mooi schaaltje, leg de uienringen er bovenop en bestrooi met munt, gehakte walnoten en giet de yoghurt er over heen.
- Op de foto heb ik de dip per persoon opgemaakt met behulp van een kookring en daarna gegarneerd met uien, munt, noten en yoghurt.
- Dien op met warm flatbrood of reepjes pita brood.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!