Een prachtig vegetarisch recept uit Vegeterranean! Sappige, gevulde aubergines met meerdere soorten kaas, tomaat en Italiaanse kruiden. Natuurlijk kun je variëren in kaassoorten en in plaats van tomaten gele of rode paprika’s gebruiken!

GEVULDE AUBERGINES

  • 1 kleine aubergine per persoon (hoofdgerecht) voor drie torentjes per persoon
  • extra vergin olijfolie
  • 2 sjalotten, fijngehakt
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 tL oregano
  • 1tL tijm
  • 2 eL gehakte peterselie
  • 3 sneetjes brood zonder korst, geweekt in melk
  • 4 eL geraspte Parmezaanse kaas
  • 4 eL geraspte Pecorino
  • 4 eL oude kaas
  • 12 plakjes mozzarella (2 bollen)
  • optioneel: bascilicum verse blaadjes ter garnering

TOMATEN

  • 500 gram gehalveerde cherry tomaten
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 eL extra vergin olijfolie
  • gehakte basilicum vers (8 blaadjes)

Verder: ovenschaal, bij voorkeur van terracotta, bakpapier.

Je kunt de kaas zelf aanpassen: Hollandse kazen, harde of zachte geitenkaas of feta of een gatenkaas! Allemaal lekker!

Ook leuk als voorgerecht met 1 stukje aubergine per persoon! Dit gerecht is dan voldoende voor 12 personen !

  •  Meng alle ingrediënten voor de tomatenmix en zet apart. 
  • Snij de aubergine in stukken van ongeveer 6 cm die goed rechtop kunnen staan (3 stukken per persoon als hoofdgerecht)
  • Haal het binnenste er uit (bewaar het vruchtvlees) maar laat een rand en bodem van een halve cm.
  • Bestrooi het binnenste van de aubergines met zout en laat 10 minuten intrekken, spoel daarna het zout eruit en dep droog met schone theedoek.
  • Verhit de olie en bak de uien, knoflook en voeg de kruiden toe en het vruchtvlees.
  • Laat 20 minuten sudderen totdat het vocht verdampt is.
  • Laat afkoelen en voeg de peterselie toe.
  • Breng op smaak met peper.
  • Knijp de melk uit het brood en roer de geraspte kazen en het brood door het mengsel.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius
  • Leg het tomatenmengsel onderin een ovenschaal en zet de aubergine bakjes op de tomaten.
  • Vul de aubergines en steek er een bad bascilum in.
  • Bak in 35 minuten gaar.
  • Serveer met de tomaten en garneer elke aubergine met een plak mozzarella, beetje oregano en/of blaadje basilicum.
  • Lekker met een sneetje geroosterd volkoren, boerenbrood en een frisse, groene salade.

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email