Dit aubergine taartje is afkomstig uit het heerlijke Italiaanse kookboek Vegeterranean; we hebben er al veel over verteld en al veel uit gekookt! Aubergine is een veelzijdig product en je moet er iets meedoen om het te kunnen waarderen. Deze flan is echt geweldig! De combinatie met spinazie, pittige Pecorino en geroosterde tomaatjes is hemels.
Voor 6 personen:
Flan
- 2 grote aubergines in blokjes
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 2-3 uien fijn gesnipperd
- 4 eL goede olijfolie
- 2 sneetjes brood
- 2 el geraspte Parmezaanse kaas
- 1 el verse peterselie, gehakt
- peper
- beetje melk om het brood te weken
- bij voorkeur een muffinvorm voor 6 personen (cupcake formaat)
- bakpapier
- bakspray
Spinaziesaus
- 200 gram verse spinazie
- 2 el olijfolie
- 1 teentje knoflook, gepeld en heel laten
- 2 tl komijnpoeder
- 2 el slagroom
- peper en zout naar smaak
Pecorino saus
- 200 ml melk
- 50 ml slagroom
- 1 teentje knoflook, gepeld maar heel laten
- 150 gram Pecorino
- peper naar smaak
Gegrilde trostomaatjes
- trostomaatjes (kleine) nog aan de steel
- beetje olijfolie. peper, oregano
Geroosterde tomaatjes
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Leg bakpapier opeen ovenplaat en leg de tomaatjes er op met wat olie, peper, zout en oregano.
- Bak de tomaatjes gaar in 20-30 minuten. Haal ze eruit en leg ze weg op de aanrecht.
- Laat de oven aanstaan.
Flan
- Bak de aubergine blokjes in 8-10 minuten samen met de uien en de knoflook in de olijfolie.
- Zet van het vuur af en voeg de peterselie toe, laat afkoelen.
- Laat het brood gedurende 10 minuten weken en knijp uit, zet opzij.
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en vul een wat diepere braadslee met water (soort waterbad; het muffinblik moet erin passen)
- Vet de cupcake vorm goed in.
- Meng in een aparte kom de eieren, kaas, het brood, een snufje zout en peper heel goed.
- Meng dan het aubergine mengsel er door heen.
- Schep het mengsel in het muffinblik en zet het in de oven in het waterbad.
- Dek het blik af met bakpapier.
- Bak in circa 20 minuten.
Spinaziesaus
- Bak de spinazie in de olijfolie met de knoflook, komijn, zout en peper.
- Voeg de kookroom toe en haal de knoflook er uit.
- Pureer het mengsel met de staafmixer en zet opzij.
Pecorino saus
- Verwarm de melk, de slagroom, de knoflook, peper tot alles warm is.
- Voeg de kaas toe en roer door met de garde, laat de kaas goed smelten.
- Haal de knoflook eruit en pureer met de staafmixer.
Opdienen
- Serveer alles zo heet mogelijk.
- Schep de spinaziesaus op de borden.
- Leg de warme flan in het midden.
- Giet de pecorinosaus op de bovenkant.
- Garneer met de tomaatjes.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!