Chocoladetruffels met dadels kent iedereen inmiddels wel. Maar chocolade-bommetjes met aubergine had ik eerlijk gezegd nog nooit van gehoord. Ik vond het recept in het leuke kookboek ‘gebak met groenten’ van Vegamuze. Veel recepten uit dit boek stonden mij aan, en dit was het eerste dat ik eruit maakte. Ik heb er een beetje mijn eigen draai aan gegeven want de recepten in het boek zijn allemaal vegan en daar heb ik me niet helemaal aan gehouden. Eerlijk is eerlijk, je proeft de aubergine helemaal niet terug, maar hoe leuk is het om je bezoek te laten raden wat er in die heerlijke kogels zit?! Maak je eigen variatie door de balletjes door gehakte hazel- of pistachenootjes, cacaonibs of cacao te rollen. Handig: je kunt ze ook invriezen, dan heb je altijd iets lekkers bij de koffie of thee bij onverwacht bezoek.
Voor ongeveer 18 truffels:
- 1 grote aubergine
- 50 ml slagroom (of sojadrink als je vegan wilt gaan)
- 50 gram kokosolie (in vaste vorm)
- 190 gram pure chocolade
- flinke snuf zeezout (wij zijn fan van Zeeuwsche Zoute)
- gemalen kokos
- En verder nodig: 1 vel bakpapier en staafmixer
- Verwarm de oven voor tot 200 graden.
- Met houten prikker aubergine rondom inprikken en op vel bakpapier op bakplaat leggen.
- In midden van oven aubergine ongeveer 45 minuten roosteren tot de schil bruin begint te worden; aubergine tussentijds 2-3 keer omdraaien.
- Aubergine iets laten afkoelen en vervolgens in lengte halveren. Met lepel vruchtvlees eruit scheppen, hiervan 100 gram afwegen en in maatbeker overdoen. Mix even kort met de staafmixer.
- Doe de kokosolie, de chocolade en de slagroom (of sojadrink) in een steelpannetje en verwarm op laag vuur. Roer af en toe totdat je een glanzende chocoladesaus hebt.
- Mix met de staafmixer de chocoladesaus door de auberginepuree en voeg een flinke snuf zout toe. Schep het mengsel in een komen laat volledig opstijven in de koelkast. (dit duurt zeker een paar uur, je kunt ook de volgende dag verder gaan)
- Rol met koele handen, eventueel met dunne plastic handschoenen, bolletjes van de truffelvulling.
- Rol ze vervolgens door de kokos of jouw topping naar keuze.
Laat de truffels nog even opstijven in de koelkast of bewaar ze in de diepvries.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!