Dat is weer eens iets anders dan asperges met ham, ei en botersaus. Je kunt ze namelijk ook heel goed verwerken in een hartige taart! Ik gebruikte kant-en-klaar hartig taartdeeg van Koopmans maar je kunt het taartje ook maken met bladerdeeg. Bak de bodem altijd wel eerst voor en gebruik steunvulling (droge bruine bonen of bakknikkers uit de kookwinkel). Anders heb je kans dat hij niet goed gaar wordt i.v.m. het vocht in de asperges. Laat je hierdoor niet weerhouden want het is makkelijk en zo gebeurd. Varieer dit recept door bijvoorbeeld een paar plakjes ham om de asperges te rollen of beleg de bodem na het voorbakken met wat plakjes ham.
- 1 kg verse witte asperges ongeschild (of 700 gram geschild)
- 5 plakjes kant-en-klaar hartige taartdeeg (ontdooid)
- 3 middelgrote eieren
- 100 gram belegen kaas, geraspt
- 15 gram verse basilicum
- 125 gram ricotta
- En verder nodig: rechthoekige quichevorm met losse bodem van ongeveer 20 x 40 cm, staafmixer, blindbakbonen, vel bakpapier
- Verwarm de oven voor op 175 °C. (voor bladerdeeg temperatuur volgens verpakking aanpassen)
- Breng een grote pan met water aan de kook. Schil de ondertussen de de asperges vanaf vlak onder het kopje naar beneden en verwijder de houtachtige onderkant.
- Doe de asperges in de pan en kook 10 minuten op middelhoog vuur. Neem ze met een schuimspaan uit de pan en laat goed uitlekken. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een schone theedoek.
- Bekleed de bodem van de quichevorm (invetten of sprayen!) met de deegplakjes en druk de randen goed aan. Prik de bodem her en der met een vork in.
- Leg dan een vel bakpapier op het deeg, verdeel de steunvulling hierover en bak de bodem ongeveer 25 minuten totdat deze net droog is.
- Neem de vorm dan uit de oven en haal het papier met de steunvulling weg. Bak nog ongeveer 10 minuten tot licht gekleurd.
- Klop ondertussen de eieren los in een ruime kom. Voeg de ricotta, de basilicum, peper en zout toe en pureer glad met een staafmixer. Roer de geraspte kaas erdoor.
- Haal de bodem uit de oven. Schenk het eimengsel in de quichevorm en leg de asperges erin.
- Bak de quiche in ca. 20 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!