Er gaat niets boven verse aspergesoep. Dat geldt overigens voor alle soepen en dat wist ik natuurlijk allang. Maar toen ik onlangs per ongeluk op het werk bij de lunch toch een keer aspergesoep nam wist ik het weer. Uit pak of blik…. ik vind het echt niet-te-eten. Bovendien is soep maken niet moeilijk en kun je als je een flinke pan maakt ook nog een gedeelte invriezen. Vandaag dus aspergsesoep met gebakken plakjes asperge en pancetta, een hemelse combinatie! Een beetje uit het leuke boek ‘Soep bij Janneke thuis’ en een beetje van mezelf.
Voor 4 personen:
- 1 kilo asperges, geschild
- 1 liter groentebouillon
- 1 ui, gesnipperd
- 2 sjalotjes, gesnipperd
- 100 g pancetta, in reepjes
- kneepje citroensap
- rozemarijnzout (of wat takjes rozemarijn met wat zout)
- vers gemalen peper
- olijfolie
En verder nodig: blender of staafmixer
- Houd 3 asperges apart, snijd de rest in stukjes.
- Verhit wat olie in een soeppan en bak de gesnipperde ui op middelhoog vuur. Zorg dat de ui niet bruin wordt.
- Schep de asperges erdoor en bak een paar minuten mee zonder dat ze kleuren.
- Voeg de bouillon toe en breng aan de kook.
- Zet als de bouillon kookt het vuur wat lager en houd voor zo’n 15 minuten net tegen de kook aan.
- Snijd de apart gehouden asperges in dunne plakjes.
- Verhit in een koekenpan wat olijfolie en fruit de sjalotjes aan. Voeg de pancetta toe en bak even mee.
- Nu kunnen de aspergeplakjes erbij. Voeg peper en rozemarijnzout (of wat zout en gedroogde rozemarijn) toe en gaar op laag vuur. Op het laatst nog even het vuur omhoog en een beetje bruin laten worden.
- Pureer de soep of doe over in een blender. Doe terug in de pan, voeg naar smaak een klein beetje citroensap, witte peper en zout toe.
- Doe de soep in borden of kommen en garneer af met de gebakken pancetta en aspergeplakjes.
Voor een fluweelzachte soep voeg je 150 ml slagroom toe nadat je de soep gepureerd hebt. Gebruik dan 150 ml minder bouillon.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!