Het aspergeseizoen is betrekkelijk kort, in Nederland ongeveer twee maanden. Traditioneel wordt er geoogst vanaf de tweede donderdag van april tot 24 juni. Er bestaan witte, groene en paarse asperges. De witte zijn onder de grond gegroeid en uit het licht gehouden, de groene en paarse asperges hebben wel de zon gezien. In Noordwest-Europa zijn de witte asperges het meest gebruikelijk, in landen als Italië de groene asperges. De paarse asperge is een nicheproduct. Wist je dat asperges ook in het wild voorkomen in duinstruweel en langs rivieren? Hoe dan ook, het seizoen is kort dus eet ze deze maanden zo vaak als je kunt! Pommes duchesse of deze krieltjes uit de oven smaken er lekker bij!
Voor 2 personen
- 1 kilo (verse!) asperges
- gerookte zalmblokjes
- tuinerwtjes, warm
- 2 plakjes Parmaham, in reepjes
- evt. wat bieslook ter garnering
- klontje boter
Hollandaisesaus:
- 1 grote of 2 kleine eidooiers
- 100 gram boter
- scheutje moscato- of citroenazijn of wat citroensap
- zout en peper
En verder nodig: staafmixer, asperge- of grote soeppan
- Schil de asperges met een dunschiller vanaf de kop. Ben niet zuinig met schillen, harde stukjes stengel zijn niet lekker!
- Breng ruim water met wat zout en een klontje boter aan de kook.
- Als het water kookt kunnen de asperges in de pan, zorg dat de kopjes van de asperges boven het water uitsteken. Heb je geen aspergepan, zorg dan dat de asperges goed onder water staan.
- Zet of leg de geschilde asperges in het water en laat deze gedurende 5 minuten koken.
- Zet vervolgens het vuur uit en laat de asperges nog 10 minuten in het water garen met de deksel op de pan. Verleng deze tijden bij dikkere stengels of grotere hoeveelheden.
- (Beschik je over een stoomoven, bereid de asperges dan daarin, houd deze kooktijden daarbij aan.)
- Maak ondertussen de Hollandaisesaus.
- Smelt 100 gram boter in een pannetje totdat het helemaal gesmolten is maar laat hem niet bruin worden. De boter moet wel goed heet zijn.
- Doe de eidooier(s) in de hoge (maat)beker. Voeg een theelepel water, wat azijn of citroensap en zout toe.
- Zet je staafmixer erin en zet ‘m aan. Giet nu heel erg langzaam geleidelijk de hete boter bij de dooier terwijl je de staafmixer laat draaien. Langzaamaan wordt de saus dikker en ontstaat een mooie Hollandaise.
- Schep de asperges voorzichtig uit het water en leg ze bij voorkeur op warme borden.
- Maak de borden snel op met blokjes gerookte zalm, wat erwtjes, reepjes Parmaham en wat Hollandaisesaus.
- Serveer er gekookte of gebakken krieltjes of aardappelrozetjes bij. Of deze krieltjes uit de oven met taleggio en kappertjes.
Als je asperges hebt gekocht, bewaar ze dan in een afgesloten plastic zak en/of ingerold in een natte handdoek in de koelkast. Asperges kunnen geschild en ongekookt ook ingevroren worden. Als je ze uit de vriezer haalt, moeten ze niet ontdooid worden, maar ingevroren aan de kook worden gebracht.
Weetje: De langste asperge ooit gestoken is 3,11 meter lang, en is te bewonderen in het Nationaal Asperge- en Champignonmuseum Museum De Locht in Melderslo.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!