Arretjescake is een soort chocoladecake die je niet hoeft te bakken. De typisch Nederlandse cake bestaat uit een mix van biscuit, boter, suiker, eieren en cacao, en moet opstijven in de koelkast. Arretjescake is genoemd naar Arretje Nof: een stripfiguurtje dat rond 1930 werd gebruikt in reclamecampagnes van de Nederlandsche Oliefabrieken (NOF) in Delft – het huidige Calvé. Deze versie is arretjescake in een modern jasje. Geen oven nodig, dus zo gemaakt!
Ingrediënten
Voor ongeveer 30 stukjes:
- 250 g cantuccini
- 200 g pure chocolade
- 75 g geroosterde pistachenootjes, grof gehakt
- 50 g gedroogde cranberry’s
- 2 el cacaopoeder, gezeefd
- 100 g boter + extra om in te vetten
- 1 blikje gecondenseerde melk (± 400 g)
- 25 g kristalsuiker
En verder nodig: laag bakblik van 28×18 of 20×24 cm, licht ingevet, bekleed met bakpapier
Bereiding en afwerking
- Snijd de cantuccini grof en meng met de pistachenootjes, de helft van de cranberries en het cacaopoeder.
- Verwarm de boter en gecondenseerde melk, totdat de boter gesmolten is.
- Voeg de chocolade toe en laat in de boter smelten.
- Laat iets afkoelen en giet dan in de kom met het koekmengsel.
- Meng goed door en giet de massa in het bakblik. Laat iets afkoelen.
- Maal in een kleine keukenmachine of in het bakje van de staafmixer de rest van de cranberries met de suiker tot fijne kruimels.
- Bestrooi de bovenkant met het cranberrie-suikermengsel en laat in de koelkast in minimaal 1 uur helemaal koud worden.
- Snijd de arretjescake met in blokjes.
Leuk als onderdeel van een dessert of gewoon om zo op te snoepen bij de koffie en/of thee.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!