Arancini zijn gefrituurde risotto balletjes, van oorsprong een straatsnack die je vooral in Sicilië tegenkomt. De ballen heten zo omdat de vorm en kleur doet denken aan een sinaasappel (arancia). Ik maak ze altijd wat kleiner, een beetje het formaat van onze bitterbal. Ze worden vaak gemaakt van restjes risotto, maar ik begrijp dat niet zo goed want wij hebben thuis nooit risotto over.
De onderstaande hoeveelheid is voldoende voor ongeveer twaalf balletjes. Ik maak meestal twee keer deze hoeveelheid en vries de (gefrituurde) balletjes dan in. Laat de arancini, als ze uit de vriezer komen eerst even ontdooien en verwarm ze dan op 160 graden in de oven. Serveer het als amuse, snack of als voorgerecht.
Risotto
- 15 g roomboter
- 1/2 ui, gesnipperd
- 1/2 teen knoflook, fijngesneden of geperst
- 40 ml rode wijn
- 125 g arboriorijst of een andere geschikte risottorijst
- 1 volle el passata
- 1/2 groentebouillonblokje
- 25 g Parmezaanse kaae, parmigiano reggiano of grana padano
Voor de balletjes
- 25 g rookkaas (zonder randjes), scarmorza of andere kaas die je lekker vindt in kleine blokjes of geraspt
- 1 ei
- 30 g bloem
- 40 g paneermeel
En verder nodig: (frituur)pan met olie
Risotto:
- Los het bouillonblokje op in vierhonderd milliliter warm water.
- Fruit de ui glazig in de boter. Voeg de rijst toe en roer een minuutje op laag vuur door.
- Giet de wijn erbij en roer weer een minuutje om.
- Voeg nu de passata toe en begin met toevoegen van een klein beetje bouillon. Blijf steeds roeren en blijf steeds kleine beetjes bouillon toevoegen. In principe zou je na ongeveer een half uurtje een lege waterkan en gare risotto moeten hebben, maar begin al iets eerder met proeven. Misschien heb je niet genoeg bouillon, in dat geval nog een beetje water toevoegen.
- Roer er als laatste de kaas door en zet de pan enkele uren weg, zodat de risotto kan opstijven en je er balletjes van kan vormen.
De balletjes afmaken:
- Zet een bord klaar met de bloem en een bord met het paneermeel. Kluts het ei in een kom.
- Vorm twaalf hoopjes van de risotto.
- Druk elk hoopje tot een plat balletje (ter grootte van een bitterbal). Druk er met je duim een kuiltje in en doe er wat kaas in. Vouw de rijst eromheen, zodat het een ‘echt’ balletje is en de kaas in het midden zit.
- Rol de balletjes eerst door de bloem (linkerhand), daarna door het ei (rechterhand) en als laatste door het paneermeel (linkerhand). Zorg dat de balletjes goed met paneermeel zijn bedekt en er geen ei meer doorheen ‘schijnt’.
- Verwarm de frituurolie. Laat de olie goed heet worden en test de temperatuur met een stukje brood. Als het brood direct gaat bruisen, is je olie goed. Zorg dat de olie dan op temperatuur blijft en niet te heet wordt (dan gaat het walmen).
- Frituur de arancini in porties mooi bruin, doe je pan niet te vol
- Laat ze op keukenpapier uitlekken.
- Eet ze meteen op of laat ze afkoelen en maak ze later warm in de oven op 160 graden.
Dit recept komt van Vegatopia.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!