Bij de Hanos, horeca groothandel, zag ik paling liggen. Dat had ik al een tijd niet gegeten, is ook steeds moeilijker verkrijgbaar en erg duur. Maar voor de kerst wilde ik het toch wel graag meenemen. Ik bedacht het volgende, frisse voorgerechtje. In kleinere porties ook geschikt als amuse. Wil je voor de supersnelle variant gaan, dan kun je natuurlijk kant-en-klare selleriesalade kopen. Maar geloof me, zelf maken is echt veel lekkerder! Kun je geen paling krijgen of vind je hem te duur dan zijn gerookte heilbot of forelfilet een prima alternatief.
- 150 g paling
- ½ knolselderij
- 2 el Griekse yoghurt
- 2 el crème fraiche
- 1 tl (honing)mosterd
- 2 el witte balsamico-azijn
- wat citroensap van verse citroen
- 1 granny smith of andere fris-zure appel, geschild en in kleine blokjes
- veldsla
- peper, zout
En verder nodig: spiraalsnijder, mandoline of rasp
- Schil de selderijknol, snij in stukken en maak er met een spiraalsnijder dunne slierten van. Snijd de slierten eventueel wat korter. Je kunt ook een mandoline met julienne-mesje gebruiken of als je die niet hebt een goede rasp.
- Besprenkel met wat citroensap om verkleuren te voorkomen.
- Je kunt de selderij rauw verwerken of even blancheren: kort koken en meteen weer koud afspoelen en goed drogen. Dat laatste vind ik lekkerder.
- Meng de Griekse yoghurt, crème fraiche, (honing)mosterd en balsamico-azijn goed door elkaar en schep de selderij en de appel erdoor.
- Snij de paling in kleine blokjes, houd wat reepjes voer de garnering achter. Schep de blokjes door het selderij-mengsel.
- Proef en breng naar wens op smaak met zout en versgemalen peper.
- Verdeel wat veldsla over schaaltjes, schep daar wat van het selderij-mengsel op en garneer met een paar reepjes paling.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!