Heb jij ook een hekel aan die vette oliebollen-lucht? Ik wel, en toen ik dit recept van Yvette van Boven tegenkwam in haar leuke boek Home Sweet Home XMAS, leek me dit een goed alternatief voor het bakken van oliebollen. Zo vlak voor oud & nieuw een prima moment om eens uit te proberen. Je kunt s’ochtends het beslag al maken of zelfs de avond ervoor. Daarna schuif je ze gewoon in de oven. Eet ze warm, dan zijn ze het lekkerste!

Voor 11 flinke bollen:

  • 90 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 125 gram suiker
  • 2 eieren
  • 125 gram appelmoes
  • 70 ml melk
  • 400 gram zelfrijzend bakmeel
  • snuf zout
  • rasp van ½ citroen
  • 100 gram gedroogde cranberry’s
  • 1 appel, geschild en in kleine stukjes
  • poedersuiker
  • En verder nodig: cakevormpjes of een ijsboltang
  • Klop de roomboter en suiker met de mixer of in de KitchenAid glad en romig.
  • Voeg de eieren een voor een toe.
  • Giet al kloppend de appelmoes en de melk erbij.
  • Spatel het zelfrijzend bakmeel erdoor en daarna een snuf zout, de geraspte citroen, de cranberry’s en de appel.
  • Het deeg moet mooi zacht zijn, niet te droog, voeg indien nodig nog een beetje melk toe.
  • Vet de cakevormpjes in of beleg een bakplaat met bakpapier.
  • Vul de vormpjes met het beslag of schep met de ijsboltang grote bollen op het bakpapier.
  • Laat ze 15 minuten staan voordat je ze gaat bakken. Als je ze later wilt bakken (uiterlijk volgende dag), bewaar ze dan op een koele plaats.
  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Bak de bollen in 40-45 minuten gaar. Laat ze een klein beetje afkoelen en bestrooi met poedersuiker.

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!