Deze muffins zijn gezond en heel snel te bereiden (binnen 60 minuten). Ze bevatten veel fruit, magere kwark, weinig vet en géén toegevoegde suiker.

Door enkele plakjes banaan op de bodem van de muffin vorm te leggen krijg je een leuke bovenkant en met een toefje vanilleyoghurt krijgt de muffin een feestelijk tintje en extra smaak. Zo heb je voor degenen die een beetje op de calorieën willen letten ook een lekker hapje bij de koffie, bijvoorbeeld tijdens de feestdagen!!

Een grote muffin (50 gram is 90 kcal; een kleintje van 25 gram slechts 45! Vergelijk dit met een plak cake (30 gram, 133 kcal) of stukje slagroomtaart( 316 kcal) dan is dit een ander verhaal.

Natuurlijk kun je er ook suiker aan toevoegen als je niet zonder kunt !(varieer van 25 tot maximaal 100 gram op onderstaande hoeveelheden).

Muffins (12 grote, 50 gram per stuk of 24 kleine van 25 gram per stuk)

  • 100 gram havermout (fijngemalen)
  • 100 gram volkoren tarwebloem
  • 20 gram roomboter
  • 120 gram banaan (in plakjes zonder schil)
  • 80 gram appel (in blokjes zonder schil)
  • 1 el kaneel of speculaaskruiden
  • 2 tl bakpoeder
  • 2 eieren
  • 100 gram magere kwark
  • 25 gram melk
  • Halve banaan in mooie dunne plakjes gesneden

Garnering

  • 100 gram Griekse yoghurt (5% vet)
  • 1 tl vanille essence
  • Eventueel wat stevia zoetstof
  • Eetbare gouden pareltjes (of iets dergelijks) of: plakje banaan, nootje, etc.

Keukenmachine of mixer

Bakblik voor muffins (met 12 grote of 12 kleine vormpjes)

Bakspray

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Pureer de banaan, appel, eieren, melk, kwark, kruiden, bakpoeder in de keukenmachine.
  • Voeg dan de havermout en de bloem toe.
  • Meng tot een homogeen mengsel.
  • Vet een bakblik voor muffins (voldoende voor 12 grote muffins of 24 kleine) in met wat bakspray.
  • Verdeel het mengsel over de vormpjes en bak af in 20-25 minuten (grote muffins) of 12-14 minuten (kleine muffins).
  • Laat afkoelen op een rooster

Garnering:

  • Meng de Griekse yoghurt met wat zoetstof en vanille.
  • Na het afkoelen en vlak voor het serveren: lepel of spuit op elke muffin een toefje yoghurt en garneer met een pareltje.

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!