De basis van dit recept komt uit het geweldige kookboek Alberto en Malu uit Montali. Ik heb naast een vulling van amandelen ook een fruitlaag toegevoegd van verse bosbessen. In plaats van amandel en bosbessen kun je ook een lekkere pot jam gebruiken! Dan ben je snel klaar en heb je ook een heerlijke, knapperige taart. Voor deze taart wordt een “harde wener” bodem gebruikt en de kunst bij dit soort deeg is: koelen, koelen en nog eens koelen. En: niet te lang kneden!!
Door citroenrasp te gebruiken in het deeg en de vulling krijgt deze taart een heerlijke frisse smaak.
Deeg
- 400 gram tarwebloem (of patisseriebloem of Italiaanse typo 00).
- 150gram suiker
- 2 tl bakpoeder
- 200 gram boter, koud, in blokjes
- 1 ei
- 1 el limoncello
- de rasp van een citroen
- snufje zout
- 3 el water
Amandelvulling
- 150 gram amandelmeel
- 110 gram suiker
- 1 geklopt ei
- 35 ml water
- rasp van een citroen
Bosbessenvulling
- 250 gram bosbessen
- 100 gran geleisuiker
- of neem een grote pot jam naar keuze (alles is lekker!)
Voor 1 grote taart (standaard ronde (spring) vorm 25 cm; ongeveer 8-10 stukken).
In het voorbeeld heb ik 2 kleinere taarten gemaakt van deze hoeveelheid.
DEEG
- Meng eerst alle droge ingrediënten in een grote kom
- Voeg de overige ingrediënten toe en kneedt snel tot een samenhangend deeg (eerst zal het korrelig zijn en tenslotte krijg je een deegbal).
- Maak de bal al een beetje plat (in de vorm van jouw bakblik: rond of vierkant of langwerpig).
- Verpak in plasticfolie en laat afkoelen (overnacht is het beste; je kunt ook een aantal uren koelen maar dat gaat ten koste van de knapperigheid).
VULLING AMANDEL
- Meng alle ingrediënten tot een romig mengsel (zet koel weg tot gebruik, kan ook een dag van te voren)
BOSBESSEN VULLING
- Breng de bosbessen over in een pannetje en kook ze met de geleisuiker (maak alles fijn met de staafmixer) en zet koel weg, het wordt dan wat dikker.
- Of gebruik kant-en-klare jam.
VORM VULLEN EN BAKKEN
- Vet de vorm in.
- Rol de deeglap uit zodat zowel de bodem als de rand bedekt gaat worden.
- Breng voorzichtig over in de vorm en snij eventueel overhangend randen er af (bewaar koud!).
- Vul dan eerst met een laagje amandelvulling en daarna met een laag fruitmengsel.
- Rol dan het resterende deeg tot een dunne lap en snij er repen van.
- Bedenk dan de fruitlaag, kruiselings met repen deeg.
- Bak de taart 30-40 minuten bij 180 graden Celsius (boven-onderwarmte) tot goudbruin.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!