In de zomer zijn ze vers zijn ze niet te versmaden natuurlijk. Maar uit pot of blik ook prima te verwerken bijvoorbeeld in dit dessert. Het ruikt ook meteen lekker als je deze schaaltjes in je oven schuift. Typisch iets voor het najaar, een beetje troost-eten is het wel. Lekker warm en kruidig.
Voor 4 personen:
- 1 blik of pot abrikozen, uitlekgewicht 420 gram
- handje (blanke) rozijnen
- rasp van 1 (biologische) citroen
- 1 tl vanille-extract (Nielsen-Massey kookwinkel) of vanille-aroma (Dr. Oetker)
- 2 tl versgeraspte gember (of fijngesneden gemberbolletjes op siroop)
- 1 tl vijfkruidenpoeder (kaneel, steranijs, szechuanpeper, venkel en kruidnagel)
- 70 gram bitterkoekjes, verkruimeld
- 40 gram boter op kamertemperatuur
- 2 eetlepels suiker
- 25 gram bloem
- 30 gram amandelmeel
- beetje amandelschaafsel
En verder nodig: mixer en 4 ovenbestendige schaaltjes of 1 grotere
- Verwarm de oven voor op 180°
- Laat de abrikozen goed uitlekken en vang het vocht op.
- Laat de rozijnen 15 wellen in het opgevangen vocht van de abrikozen.
- Doe de abrikozen in een kom en meng met de citroenrasp, het vanille-extract, de gember en het vijfkruidenpoeder. Laat even intrekken.
- Giet de rozijnen af en doe bij het abrikozenmengsel.
- Klop met een mixer de boter met de suiker licht romig.
- Klop de bloem en het amandelmeel erdoor.
- Roer met een spatel de verkruimelde bitterkoekjes er doorheen.
- Schep het abrikozenmengsel over de 4 schaaltjes of 1 grotere schaal.
- Verdeel het kruimelmengsel erover. Bestrooi met wat amandelschaafsel.
- Bak ongeveer 35 minuten in de oven. Als de kruimellaag al bruin wordt dek dan de resterende tijd de schaaltjes af met aluminiumfolie.
Serveer warm met eventueel wat crème fraîche of wat dikke Griekse yoghurt.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!