De smaak van aardpeer (topinamboer, Jeruzalem-artisjok) is altijd zoet en een beetje nootachtig. Aardperen zijn lastig om te schillen. Als je daar geen zin in hebt kun je ze ook goed schoonborstelen en in de schil koken. De schil kun je na het koken gemakkelijk verwijderen. Jonge pas geoogste aardpeer kan overigens ook met schil gegeten worden, oudere kun je beter schillen.
Voor 4 personen:
- 350 g aardperen, schoongemaakt, evt. geschild en in blokjes
- 350 g pastinaak, schoongemaakt en in blokjes
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, gehakt
- 2 dl room
- 1 liter groentebouillon van 2 blokjes
- peper, zout
- olijfolie
- handje amandelen, hazel- of cashewnoten
En verder nodig: een blender of staafmixer.
- Fruit de ui en knoflook in de olie tot ze glazig zijn. Zet het vuur niet te hoog want dan brandt de knoflook aan en dat zorgt voor een bittere smaak.
- Voeg de blokjes aardpeer en pastinaak toe en bak 5 minuten mee.
- Maak ondertussen de bouillon en voeg deze toe aan de aardpeer en pastinaak. Laat 20 minuten op laag vuur zachtjes gaarkoken.
- Doe over in de blender en maak en een gladde soep. Heb je geen blender gebruik dan een staafmixer. Vind je de soep te dik (ik houd van dikke soep) voeg dan nog wat bouillon toe.
- Doe de soep terug ik de pan, voeg de room toe en breng op smaak met peper en zout.
- Dien de soep op met wat grof gehakte noten.
Deze soep is ook heel geschikt als maaltijdsoep. Eet er dan wat stokbrood bij of bak er wat spekjes en/of champignons bij. Ook lekker met geroosterd zuurdesembrood met gebakken paddestoelen en een gepocheerd eitje.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!