Van gewone aardappelen kun je een smaakvol en feestelijk soepje maken door een goede bouillon te gebruiken, lekkere paddestoelen en een klein, gefrituurd eitje. Geschikt voor een feestelijk moment of gewoon voor ‘s avonds met een stokbroodje en salade. Aardse smaken met een knapperig eitje dat nog een beetje zacht is van binnen!

Voor 4 personen:

  • 100 g aardappelen
  • het wit van een stengel prei
  • 1 ui
  • 1 el boter
  • 500 ml goede bouillon (kip, groente of fond van gevogelte)
  • 100 gram grot champignons
  • 125 gram cantharellen
  • 2 el olijfolie
  • 150 gram room
  • verse kruiden: peterselie
  • nootmuskaat, majoraan
  • 8 kwarteleitjes (2 per persoon) of 4 kleine krieltjes
  • 1 ei
  • paneermeel
  • bloem
  • olie om in te frituren (kan ook een laag olie zijn in een kleine pannetje)
  • staafmixer of keukenmachine
  • Kook de kwarteleitjes 2,5 minuten (kriel-eitjes 3,5 minuten) en laat afkoelen.
  • Schil de aardappelen, snij in blokjes.
  • Snipper ui en prei.
  • Maak de grotchampignons schoon en snij in plakjes.
  • Bak de aardappelen, grotchampignons, ui, prei in de boter glazig (niet te heet, niet te bruin laten worden).
  • maak de cantharellen schoon, dep zeer droog en bak “droog” in olijfolie, zet apart (kamertemperatuur).
  • Pureer de soep en maak op smaak met peper, zout, nootmuskaat, majoraan.
  • Hak de peterselie en zet apart.
  • Klop het ei los en breng over in een soepbord; doe dit ook met wat bloem en paneermeel (aparte borden).
  • Pel de eitjes heel voorzichtig (maak het wit niet kapot) en paneer ze (eerst bloem, dan ei dan paneermeel).
  • Frituur de eitjes voorzichtig en heel kort (1-1,5 minuten, tot krokant korstje) in hete olie (170 graden Celsius).
  • Laat uitlekken op keukenpapier en leg apart (maak deze vlak voor het opdienen zodat ze nog knapperig en warm zijn).
  • Verwarm de soep; schep in 4 mooi borden of kommen; garneer met cantharellen en peterselie.
  • Leg het gefrituurde eitje (of 2) voorzichtig in de soep, vlak voor het opdienen.

TIP: kook een of twee extra eitjes voor het geval er een mislukt!

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email