Alweer zo’n lekker gerecht uit het kookboek ‘Salad Days’ van Ajda Mehmet. Ik gebruikte krieltjes in de schil voor deze salade maar je kunt ook gewone aardappels gebruiken. Het is handig als je een mandoline (of snijmachine) hebt om de koolrabi mooi dun te snijden. Kun je geen dragon krijgen, gebruik dan (Thaise) basilicum. Wij aten het tijdens warme dagen als hoofdgerecht maar je kunt dit uiteraard ook prima als lunch of bijgerecht serveren. Deze salade kun je zowel warm als koud eten, lauw is hij het lekkerste. Dit recept is vegetarisch en voor de liefhebbers ook vegan.
Voor 4 personen:
- 500 gram nieuwe aardappels of krieltjes in de schil
- 1 koolrabi, geschild en in dunne plakken gesneden op de mandoline
- sap van ½ biologische citroen
Voor de cashewnotenpesto:
- 40 gram ongezouten, ongebrande cashewnoten, 15 min geweekt in water dat net gekookt heeft
- 30 gram dragon, alleen de blaadjes
- 15 gram bladpeterselie
- 1 kleine teen knoflook
- 4 cornichons (kleine augurkjes)
- rasp en sap van ½ biologische citroen
- 125 ml extra mooie olijfolie
- Verder nodig: mandoline en (kleine) keukenmachine of hakmolen of staafmixer
- Kook de aardappelen 15 minuten in gezouten water totdat je er met een mes makkelijk in kunt prikken. Maak ondertussen de pesto.
- Giet de cashewnoten af. Maal ze samen met de dragon (houd iets achter voor garnering), peterselie, knoflook, cornichons, citroenrasp en sap in de keukenmachine tot een egale massa. Laat de machine draaien terwijl je wat zout toevoegt en de olijfolie er in dunne straaltjes bij giet tot er een romige pesto ontstaat. Proef en breng op smaak met zout, peper of extra citroensap.
- Giet de aardappels af en laat ze even droog stomen.
- Meng ze in een ruime kom met de koolrabi en breng op smaak met olijfolie, citroensap en zout/peper. Schep om tot alles een mooi laagje dressing heeft.
- Voeg 2 eetlepels van de pesto toe en schep nogmaals om.
- Verdeel de salade over borden, kommen of een grote schaal en garneer met wat extra pesto en wat verse dragonblaadjes.
- Heb je pesto over, schep deze dan in een schone glazen pot met een klein laagje olie erover. In de koelkast blijft hij ongeveer 1 week goed. Gebruik hem bijvoorbeeld voor de door de pasta.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!